Учени за климата в прогнозата за времето

Френската телевизия променя късната прогноза за времето, включвайки специалисти по климата.

от Redlink
Учени за климата в прогнозата за времето

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Телевизионният оператор France Télévisions трансформира своята късна прогноза за времето в Journal Météo Climat. В предаването редовните водещи на прогнозата си сътрудничат с учените по климата, за да предложат на зрителите цялостна гледна точка за моделите на времето и дългосрочните последици от живота на една по-гореща планета.

Петминутното новинарско предаване контекстуализира ежедневното време в рамките на по-общи климатични новини и събития – например нов доклад за бързия спад на способността на горите да действат като абсорбатор на въглерод – помагайки на публиката да свърже ежедневните метеорологични събития с всеобхватните климатични тенденции. За да балансира отрезвяващите новини с оптимизъм, прогнозата също така подчертава истории за смекчаване на климата, адаптиране и решения.

Ангажираността на зрителите е друг ключов компонент. Използвайки хаштага #OnVousRépond или QR код на екрана, публиката може да изпраща въпроси, свързани с климата, които след това се разглеждат или от водещия на прогнозата за времето, или от учен. Неделните предавания включват специален сегмент, в който децата задават въпроси директно пред камерата, добавяйки мултигенерационно измерение към диалога.

Противно на очакванията, че зрителите могат да превключат каналите, след като се появи съдържание за климата, новият формат резонира сред френската публика и повишава рейтингите на мрежата. Обществената загриженост относно изменението на климата нараства във Франция, подхранвана от все по-честите екстремни метеорологични явления, особено суши и интензивни горещи вълни. France Télévisions стартира Journal Météo Climat през 2023 г. Миналия месец Одри Сердан, редакторът на телевизията по въпросите на климата, е отличена с журналистическа награда за отразяване на Climate Now за 2024 г.