Телевизионният пазар през август – частичен успех

Пазарът на телевизионна реклама през първите осем месеца е стабилен, като резултатите варират по телевизионни групи. Резултатите за Европа също не са разочароващи, но без оптимизъм.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Телевизионният пазар през август – частичен успех

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Телевизионният пазар в България, измерен през продадени рейтинг точки за групата зрители 25-54 години, е на нивата от миналата година. За периода от януари до август включително има много малка разлика, в размер само на две стотни надолу, но в рамките на общата картина за пазара и с оглед многото възможни аудитории, тенденцията е за стабилност.

Проучванията на WARC за инвестициите в Европа показват сходна динамика. От една страна се запазва тенденцията за спад, но от друга той е по-нисък от миналогодишния и като цяло годината има стабилни, макар и леко отрицателни стойности, за разлика от доста динамичните отрицателни показатели от края на миналата година. Разгледани по медии, в Европа телевизията през август има видимо по-голям спад от този през юни и юли, докато радиото и външната реклама растат. Това се отразява и на коментарите и очакванията за маркетинговите инвестиции, които остават умерено спокойни, но без оптимизъм.

Разгледани по месеци промените на телевизионния пазар показват малък, но продължаващ спад в летния сезон – юни, юли и август. Той обаче не се отразява толкова силно на общия резултат, който се влияе от добрия ръст през април и май.

Разгледани през данните за двете най-големи телевизионни групи – тези на бТВ и Нова – се вижда, че намалението в продадените рейтинг точки идва от бТВ, докато групата на Нова телевизия има ръст в резултатите. При бТВ намалението е двуцифрено и най-голямото досега през годината. Данните обаче сочат, че август исторически е най-слабия месец за бТВ и не е показателен за резултатите им в силните месец, така че предстои да се види как ще се справят телевизиите в силния есенен сезон, който започна в първите дни на септември.