Spotify расте и гледа към аудио книгите

Рекламните приходи на Spotify растат с 16% на годишна база, достигайки 447 милиона евро, а платформата е спечелила 18 милиона нови слушатели, слушащи реклами.

от Redlink
Spotify расте и гледа към аудио книгите

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Приходите на Spotify за третото тримесечие на 2023 г. показват положителни резултати. Общите приходи на платформата за стрийминг на музика и подкастинг достигат 3,4 милиарда евро, като приходите от реклами са 447 милиона евро, което е увеличение с 16% на годишна база.

Това бележи първото печелившо тримесечие на Spotify от повече от година – макар и с незначително увеличение от 1% и идва след дългоочакваното покачване на цените и възраждане на рекламния пазар.

Платформата печели 23 милиона нови слушатели през третото тримесечие, с което общият брой активни месечни потребители достига 574 милиона. Потребителите на безплатно съдържание, поддържано от реклами, са нараснали с 32%, достигайки 361 милиона.

Според компанията има продължаващо „подобряване на тенденциите в подкастите“, тъй като ръстът на приходите от подкаст реклама остава двуцифрен. Приходите от музикални реклами – които са основният двигател на приходите от реклами – също се ускоряват отново и растат с близо 20% на годишна база, поради ръста на продадените импресии и стабилното ценообразуване, отчитат от Spotify.

В последното годишно проучване Culture Next 2023: Top Gen Z Trends, данните за Spotify показват, че глобалните потребители прекарват средно над 2,4 часа на ден с платформата през Q3. Gen Z слушателите са генерирали над 1,5 милиарда минути музика и препоръки в световен мащаб, използвайки базирания на AI DJ през първата половина на 2023 г.

Специално поколението Z от Обединеното кралство използва подкасти на Spotify, за да се образова: категорията за образование е нараснала с 61% през последната година и само през първата половина на 2023 г. поколението Z в Обединеното кралство е генерирало 250 милиона подкаст слушания. Половината от тези потребители съобщават, че подкастите „ги доближават до духа на времето и културата повече, отколкото всяка друга медия“, докато 76% от поколението Z в Обединеното кралство използват подкасти, за да научат по теми, „за които им се иска да са учили в училище“.

По-младите потребители все повече консумират по-нови медии и превключват между канали и платформи, включително аудио и свързана телевизия, а стриймингът и подкастите остават най-популярните аудио инвестиционни формати сред рекламодателите.

В близките планове на Spotify е преминаването към аудиокниги и „задълбочено партньорство с Roku“, за да направи достъпни видеореклами в приложението Spotify на свързани с Roku телевизионни устройства.