Сливането на Essence и Mediacom е факт и в България

Февруари отбелязва старта на дейността на EssenceMediacom, част от GroupM на всички пазари, на които компаниите оперират, включително и в България.

от Redlink
Сливането на Essence и Mediacom е факт и в България

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Девет месеца след обявяването на сливането на двете медийни агенции EssenceMediacom, част от GroupM - медийното инвестиционно подразделение на WPP - съвместната им работа стартира в началото на февруари 2023 година, включително и в България.

Още преди сливането Mediacom е най-голямата мрежа от медийни агенции в света въз основа на глобалните приходи за 2021 г., според Ad Age Datacenter. Добавянето на Essence, които са класирани под номер 14 в този списък, укрепва статута му, давайки на новата агенция прогнозни приходи от повече от $2,1 милиарда, според Ad Age Datacenter. Следващите две най-големи медийни агенции включват още две от агенциите на GroupM - Wavemaker и Mindshare.

Сега EssenceMediacom има над 10 000 служители в 120 офиса по целия свят и се ръководи от глобалния изпълнителен директор Ник Лоусън. Ключовите клиенти включват Adidas, Airbnb, Bayer, The Coca-Cola Co., Dell, EY, Google, Mars, Nationwide, NBCUniversal, PlayStation, Procter & Gamble, Signet, Target и Uber. В България агенцията EssenceMediacom е част от Ogilvy Group – най голямата комуникационна група за 2021 г. според класацията на “КМаркетинг Factbook“ на „Капитал“. У нас агенцията обслужва международните клиенти на EssenceMediacom, както и локални марки - Procter & Gamble, Shell, Bayer, Adidas, Danone, Hasbro, Mars, Storyel, Toyota, Whilpool/Indesit, Xiomi, Dr.Oetker и др.

Сливането е инициирано, за да не се налага клиентите да „избират“ между двете медийни компании, според Джил Кели, която е назначена за главен изпълнителен директор на EssenceMediacom в САЩ през ноември 2022 г. Комбинацията между тези две агенции е оптимална, защото Mediacom е агенция с история, датираща от 1986 г. с фокус по-традиционно медийно планиране и закупуване с водеща медия телевизията, а Essence съществува от 2005 г. и е дигитална агенция. Essence предлага експертен опит в областта на дигиталните технологии, доказан и на база дългосрочните отношения на агенцията с Google, а Mediacom осигурява глобалния отпечатък и мащаба на мрежата на GroupM.

EssenceMediacom предлага на пазара уникален набор от услуги, включващи интегрирани медийни решения, креативност от ново поколение, консултации и активации на кампании в ритейл медии, анализи и инсайти с поглед в бъдещето и експертиза в В2В маркетинга.

Новата агенция е започнала работа тестово с няколко клиенти като Google, NBCUniversal и Mars Wrigley преди обявяването. Обединението EssenceMediacom позволява на агенцията да реагира на нуждите на клиентите по-бързо, особено в трудни икономически времена.