Сезон есен 2022 – зрител да си в тази държава

Новият сезон започна в двете големи телевизионни групи, които всяка година залагат на все повече интересни предавания в борба за зрителското внимание.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Сезон есен 2022 – зрител да си в тази държава

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Поглед към световната и вътрешна политическа сцена води до песимизъм, икономиката не допринася за светли прогнози, но на този фон добрата новина е, че в България започва есенен сезон, в който не личи никаква икономия. Двете големи телевизионни групи – на Нова телевизия и на бТВ – са основни играчи в тази надпревара, като БНТ и прилежащите й канали не успяват да са конкурентни, макар също да имат национално покритие.

Основната борба за зрители е в така наречения „прайм тайм“ или вечерните часове, когато хората основно гледат телевизия и са у дома си. Три посоки на развитие бележат новия сезон. На първо място конкуренцията става все по-буквална – тоест големите телевизии Нова и бТВ излъчват в един и същи ден и час предавания от един вид – на гърба на музикално предаване има друго музикално, на гърба на сериал – сериал, състезателните игри са програмирани едновременно, същото е и с риалити форматите. Това доста раздвоява аудиторията, която принципно е една и съща за едни и същи жанрове. Пример е новото предаване „Звездите в нас“, което доста прилича на „Като две капки вода“, но за разлика от него се излъчва в неделя, точно на гърба на основния конкурент по бТВ „Гласът на България“. През пролетния сезон „капките“ бяха зрителски фаворит в понеделник вечер, без сходен конкурент в ефир, тъй като „България търси талант“ се излъчваше в неделя вечер. В момента, поне засега, „Гласът на България“ е по-предпочитания формат в неделната вечер.

На второ място макар и да има обясним интерес към първите епизоди от предаванията и сериалите, то стартът им в началото на септември е все пак във ваканционен период и за повечето ще има положителен ръст на рейтингите в по-студените предстоящи месеци.

И трето – телевизията е до голяма степен въпрос на навик и дори рефлекс. Зрителите имат навика да гледат определени неща по определени канали, следят с месеци любимите си предавания и е предизвикателство да се правят промени в утвърдените и работещи модели на телевизиите. Такава сериозна промяна е опитът на бТВ да замени в част от делничните дни турския сериал с български. Засега рейтингите на „Мен не ме мислете“ не са колкото на турския сериал, но е похвално, че българският сериал продължава и тази есен с нов, втори сезон. Ето как изглеждат в детайли част от предаванията.

„Фермата“ е традиционно много гледан формат и тази година започва с рейтинг колкото миналогодишния. Средно за седмица засега се представя малко по-зле отколкото през 2021 година, но с времето вероятно ще натрупа аудитория.

Друго обичано предаване по бТВ е „Гласът на България“ и рейтингът му тази година е малко по-висок от миналогодишния за първия епизод. Именно с това предаване предстои да се състезават „Звездите в нас“.

В ефира на Нова телевизия „Звездите в нас“ могат да бъдат съизмерени с други развлекателни предавания от миналата есен като предишното шоу на Рачков – също в неделя – или „Маскирания певец“, което е същия жанр. В сравнение с тези две предавания, „Звездите в нас“ стартира обещаващо, с най-висок рейтинг, така че очакванията и към него са оптимистични.

Вече отбелязахме промяната в програмата на бТВ в посока да се замени турския сериал в прайм тайма с български. Първият сезон на „Мен не ме мислете“ показва лека низходяща тенденция в рейтингите и поне засега не започва с по-високи резултати от пролетните. Възможно е обаче общата гледаемост, която ще става все по-висока в есенните месеци, да подобри резултатите му.

„Стани богат“ е своеобразен феномен в родния ефир – излъчва се преди централните новини, но в предишния си сезон постигна двуцифрени рейтинги, нетипични за това време на деня. Стартът му е с по-скромни резултати, но по динамиката на гледаемост личи, че силните му месеци са зимните, когато се стъмва рано и хората се прибират по-рано у дома.

В същия часови пояс Нова телевизия започна излъчването на подобна игра, с водещ Ники Кънчев. Досега този час беше зает от „Семейни войни“, които в последните месеци на годината са постигали не лоши рейтинги, макар и под тези на „Стани богат“ в силните им седмици. Засега „Голямото преследване“ няма значима разлика спрямо старото предаване и отстъпва в резултата на „Стани богат“, но тук със сигурност има факторът новост и привикване, така че са възможни промени.

Интересно е и поредното превъплъщение на Рачков, който има свое шоу за трети сезон подред и всяко следващо е с леко променено заглавие и сюжет. На фона на предишния сезон, когато предаването му е излъчвано в неделя, стартът му е малко по-слаб. От друга страна сега предаването му е програмирано в събота, когато е бил „Маскирания певец“ и сравнено с музикалното риалити Рачков се представя добре. Следващите епизоди ще покажат дали новата формула е удачна.

Печеливши в крайна сметка са зрителите, които макар и раздвоени между предложенията на двете телевизии, могат да избират сред познато, любимо и разнообразно съдържание.