Седмица 26 – три за щастие

Сред топ програмите няма изненади

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 26 – три за щастие

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 24 – 30 юни изненадват приятно. На графиката по-горе този път са средните рейтинги аз 18-49 годишните зрители и те са точно колкото миналогодишните. Това щастливо съвпадение се случва едва за трети път тази година, на фона на видимо намаление на гледаемостта сред тези по-млади зрители. При резултатите за всички зрители 4+ дори има малък ръст спрямо миналата година, но покачването на резултатите за 18-49 годишните е за отбелязване.

Сред топ програмите няма изненади, мачовете от европейското са лидер по гледаемост, като на първите места са срещите, излъчвани в събота и неделя, както и коментарното студио „Трето полувреме“ към неделния мач. Останалите топ предавания – „Кой да знае?“, новинарските емисии по бТВ и Нова и вечерния сериал са от четвъртък. БНТ остава с много силни позиции и една трета от топ предаванията в класацията, което едва ли ще се повтори преди следващото голямо спортно първенство.

На този фон е интересно да се види какво гледат жените.

Подреждането на топ програмите за жени 25-54 години показва, че сред топ пет предаванията няма нито един мач. Най-гледаните две предавания, както и новинарските емисии с най-висок рейтинг са от четвъртък, 27 юни. Най-гледан и при жените е неделният мач между Англия и Словакия, но той е едва на седмо място.

Гледат ли жените футбол? Класацията на рейтингите на излъчените мачове през изминалата седмица по-скоро означава „не твърде“, но все пак има три-четири мача, които са предизвикали интерес и то с доста близки резултати. Това показва, че макар и да не са много като при мъжете, жените гледащи футбол са лоялна аудитория с устойчив интерес.

Разликите между интереса на жените и този на всички зрители над 4 години е видим. При общите рейтинги на мачовете се виждат и доста по-големи девиации в интереса към отделните срещи, което се обяснява както с напредването на първенството към финала, така и с предпочитанията на българската аудитория към определени държави и отбори.