Резултатите на Netflix от второто тримесечие на 2022: отново студен душ, но можеше и по-зле

Netflix отчита по-малък спад на абонатите от очаквания за второто тримесечие на 2022.

от Redlink
Отново студен душ за Netflix  –  можеше и по-зле

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

След кошмара за Netflix от първото тримесечие на 2022г., данните от Q2 предизвикват смесени чувства. Новините са добри, но негативния тренд не е преодолян. Стрийминг платформата отчита „само“ 970 000 глобални абоната по-малко, и спада до 220,67 милиона абонати в света. Това е значително под прогнозите на анализаторите за спад от над 2 милиона абонати (очакваният спад беше между 1.5 и 5 милиона). Това е причината и само час след съобщаването на данните, акциите на Netflix да поскъпнат със 7%. Приходите на платформата за периода нарастват с 9% до 8 милиарда долара (малко под очакванията, въпреки увеличената цена на абонамента в САЩ), а печалбата на акция се повишава от 2,97 до 3,2 долара.

На какво се дължи спадът на абонатите?
Няма една причина, а по-скоро комбинация от фактори като безмилостната конкуренция от други платформи и инфлацията. Разликата между прогнозите и резултатите поне отчасти трябва да се отдаде на изключителния успех на четвъртия сезон на Stranger Things.

Какви мерки предприемат от Netflix?
През второто тримесечие Netflix съкрати близо 70 милиона долара разходи за персонал като освободи около 500 (от 11 000 служители в света). Други 80 милиона долара бяха спестени чрез намаляване на различни видове разходи за недвижими имоти. При прогнозирането на спада от 2 милиона абонати през второто тримесечие вече са поети загубите на фондовата борса (за шест месеца компанията премина от 300 милиарда до 70 милиарда капитализация, сривайки се със 70%). Също така гигантът обяви, че работи за абонамент лоу-кост с реклами и избра Microsostf за свой партньор за технологии и продажби.

2023 година – евтин абонамент с реклама.
В писмото до акционерите Netflix потвърждават, че са готови да стартира лоу кост опция за абонамент с реклами в началото на следващата година. Една от целите на този нов план е да се опита да монетизира повече от 100 милиона потребители, които използват Netflix безплатно със споделени от приятели или колеги пароли. Вече са проведени тестове в Латинска Америка за мерки, които обезсърчават споделянето на пароли чрез заплащане на по-малка допълнителна такса. Този експеримент дава „важни сигнали за нашата способност да превръщаме пасивните потребители в платени потребители“.

Версията с реклама ще дебютира в избран брой територии, където разходите за реклама са високи. Платформата ще подобрява офертата, така че след няколко години рекламната зона ще е по-различна от тази в началото.

Какви са прогнозите за третото тримесечие на 2022?
Netflix прогнозира връщане към растежа през третото тримесечие (също благодарение и на последните два епизода на Stranger Things 4) и предпазливо се надява на растеж от милион допълнителни абонати. В писмото до акционерите също се казва: „Ние изградихме тази компания, за да бъде гъвкава и адаптивна, това ще бъде страхотен тест за нас и за нашата култура на работа, базирана на резултатите“

„Оставаме в силна позиция като лидер в индустрията за стрийминг развлечения във всички области: приходи, ангажираност, абонати, печалби и паричен поток. Оптимисти сме за бъдещето”.