Рекламата вече е част от стрийминг услугите

Предлагането на реклама в големите стрийминг платформи, начело с Amazon и навлизането на GroupM в този бизнес, поставят сериозно въпроса за важността на рекламата в стрийминга.

от Redlink
Рекламата вече е част от стрийминг услугите

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

До преди няколко години стриймингът е пространство, финансирано до голяма степен от абонаментните такси. Сега Amazon променя играта като приобщава по презумпция членовете на Prime към своето рекламно ниво, GroupM обединява сили със собствениците на медии в цялото стрийминг пространство. Това означава, че рекламата сериозно навлиза в стрийминга.

Хората гледат по-малко телевизия, но не и по-малко телевизионно съдържание – просто тяхната точка на потребление на това съдържание се променя. Рекламодателите сега намират начин да достигнат до зрителите във време и на място, когато потребителите изглежда са щастливи да плащат малко по-малко за своето забавление, ако то идва с реклами.

Ключовите въпроси тук са относно последователността, качеството и честотата. Колко бързо могат отделни компании или партньорства да изградят модел, който да съперничи на утвърдената практика на телевизията? Могат ли платформите с лимитиран достъп и абонамент да позволят на рекламодателите да намерят точния обхват, без да прекаляват с честотата?

За да осигури отговори на тези въпроси, GroupM формира партньорства за улесняване закупуването на стрийминг реклами. GroupM е част от WPP и работи за намаляване на бариерите пред рекламирането в стрийминг платформи, като обединява собственици на медии като Disney, Roku, NBCU и YouTube, заедно с няколко фирми за рекламни технологии. Групата се разгръща първо в САЩ, но ще добави още пазари, които ще последват през следващите месеци.

„Работната група ще разработи стратегия и ще създаде мащабируеми рекламни формати, които са проектирани специално за поддържани от реклами стрийминг среди“, обяснява агенцията в прессъобщение.

„Бързо развиващият се медиен пейзаж затруднява рекламодателите да стартират ефективно и находчиво интерактивни рекламни кампании“, казва Майк Фишър, изпълнителен директор, Инвестиционни иновации, GroupM U.S. „Нашите клиенти се нуждаят от лесен начин за активиране на оперативно съвместими и отчетливо разпознаваеми кампании в поддържаната от реклами стрийминг екосистема.“

Amazon, на свой ред, има своя политика. Наскоро обявеният рекламен план „по подразбиране“ на Amazon за всички абонати на Prime Video, който според доклади в Adweek ще струва около $30 цена на CPM. Това контрастира с Netflix, чието рекламно ниво с реклами стартира през 2022 г. при CPM около два пъти по-висока от очакваната цена на Amazon.

Наблюдателите отдават ниската цена за инвентар на Amazon на огромния мащаб на услугата, като се има предвид, че всички абонати (над 100 милиона) ще виждат реклами, освен ако не купят допълнителното ниво без реклами за $2,99. Но Amazon също така е много мобилен, с добавена проверка от трета страна чрез Nielsen и Moat като част от пакета за рекламодатели.

При пускането на пазара такива числа изглеждат малко вероятни, като инвентарът на Amazon ще бъде достъпен само чрез собствената платформа на Amazon - така че установяването както на междуплатформен рийч, така и ограничаването на честотата ще бъат значително предизвикателство.

Говорейки при условие за анонимност, един купувач на реклами казва пред Adweek, че офертата на Amazon е „много по-интересна от Netflix“. Въпреки че възможностите за насочване са сравнително ограничени при стартирането, много вероятно е скоро купувачите да могат да се възползват от богатите възможности за насочване на Amazon.