Рекламата през януари – месецът на лекарствата

Януари в България е месец на грипа и рекламите на лекарства.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Рекламата през януари – месецът на лекарствата

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

На рекламния пазар има неизменни неща – гледането на телевизия намалява, което е по-видимо при по-младите хора, а застаряващото население и зрители водят до все повече реклами на лекарства и хранителни добавки. През последните няколко години категорията Фармация неизменно е на първо място в класацията за телевизионна реклама.

Януари 2024 година не предлага големи изненади, а по-скоро потвърждава горните тенденции.

Аудиторията между 18 и 49 години, която е сред най-малко гледащите телевизия целеви групи, показва леко намаляващи резултати през януари. Намалението в средните рейтинги обаче е много по-малко спрямо 2023 година, отколкото е било през 2023 година спрямо предходната. През януари тази година има спад в рамките на под един процент, като той се дължи в по-голяма степен на по-ниски рейтинги в дневните часове. В най-гледаното време, прайм тайма, намалението не е така рязко, а в началото на месеца нивата са дори над тези от миналата година.

Рекламата в телевизия за януари показва явна доминация на фарма сегмента, който държи 48% от продадените рейтинг точки – реалната валута на телевизионната реклама. Доста назад като нива са следващите две категории – веригите магазини и козметиката, като и трите топ категории отбелязват ръст, сравнено с активностите им през януари миналата година.

В тази ситуация е нормално, че най-големите пет компании рекламодатели са фарма компании, следвани от такива с непрекъсната комуникация – вериги магазини и бързооборотни стоки. Първите две компании в класацията имат значителен ръст в комуникацията спрямо миналия януари. Общо сред най-големите 20 рекламодатели, 11 или повече от половината са фарма компании.

Причините за възхода на фарма рекламодателите през януари е ясна – от една страна сега е сезонът на грипа и настинките, а от друга януари е евтин месец и това позволява да се купят повече рейтинг точки за не много голям бюджет. Освен това и независимо от промените в телевизионната гледаемост, за зрителите над определена възраст телевизията неизменно остава не само най-предпочитана медия, но и такава с най-висок кредит на доверие, а за лекарствата и хранителните добавки този фактор не е за пренебрегване.