Разчупване на бариерите чрез изкуство

DigiPhysics представя интерактивната дигитална изложба ВИЖ И ЧУЙ.

от Redlink
Разчупване на бариерите чрез изкуство

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

На 17 ноември, от 19:00ч., в пространството на HyperSpace Social Tech Hub се открива интерактивната изложба “Виж и Чуй”.

“Виж и Чуй” - най-новият проект на DigiPhysics и фондация “Комбино”, подсказва как технологиите могат да се използват като инструмент за изразяване на индивидуалната идентичност, независимо от различните по естество физически бариери. Изложбата включва няколко инсталации - визуални и звукови, разработени с цел комуникацията между различни общности, като преодолява пропастта между изкуството и достъпността към него чрез специално пригодени интерактивни преживявания.

В рамките на 3 поредни дни внимателно ще виждаме и чуваме няколко интерактивни инсталации, създадени специално с помощта на хора от общностите на глухите и незрящите. Вдъхновено от неограничения потенциал на човешкото изразяване, това интерактивно преживяване насърчава посетителите да изследват пространството на инсталациите, като движат свободно телата и ръцете си. Чрез технологията на камера Kinect и Leap Motion всяко движение и жест ще се въплътят в авторска визия и музика, които да напътстват участниците в тяхното уникално преживяване.

“Виж” изобразява движенията и жестовете на посетителите върху екран, посредством динамично променящи се визии. Чрез антифони, ще можете в тишината да се насладите на палитрата от цветове и форми и да “рисувате” своята идентичност.
“Чуй” позволява на посетителите да се включват в хармонията на различни звукови пейзажи, използвайки движения и жестове. С поставена маска на очите, ще можете в тъмнината да създадете своя собствена музикална композиция.

“Разработени специално за глухи и незрящи, интерактивните инсталации „Виж“ и „Чуй“ са важна стъпка за приближаването на културния живот към хората в неравностойно положение. Изкуството има силата да събира хора от различни поколения, общности и етноси, за да съпреживеят заедно своите ценности и истории. Това е шанс да се опознаем и разберем по-добре едни други.” – споделят Вероника Табакова и Яна Меламед, Digiphysics.

Откриването na 17.11.2023 ще продължи с музикално оформление от Dj Pancho от 21:00ч., на 18 ноември ще се проведе и работилница по жестов език със Stray Sheep, а на 19 ноември ни очаква закриване със сетивен концерт на Flying Person.

Посещението на изложбата се осъществява с предварително записан час за влизане.Запазете дата и час тук.

Кои са Digiphysics? Неформална организация, създадена рез 2020г. от Вероника Табакова и Яна Меламед, „Digiphysics”, изследват взаимоотношенията между физическия и дигиталния свят, чрез движенията на тялото и изразните средства на звука и визията. Интересуват се от развитието на технологията в изкуството. Посредством различни похвати, авторите създават пространства, които реагират и комуникират с човешкото присъствие. Вероника е музикант, а Яна художник, но и двете се развиват в сферата на дигиталните изкуства. Намират много потенциал в съвременните дигитални технологии и начина, по който те влияят на хората. До момента са реализирали представления и инсталации на територията на София, Пловдив, Бургас, Враца, Крумовград.