Победителите в KIAF 2024

Една златна и три бронзови награди за българските агенции NEXT DC, Direct Media Kres и proof. от 25-то издание на Киевския международен фестивал на рекламата

от Redlink
Победителите в KIAF 2024

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Организационният комитет на 25-ия Киевски международен фестивал на рекламата (KIAF) обяви победителите в конкурсите, сред които има и три агенции от България. KIAF е международен рекламен фестивал, който е платформа за творчески идеи и иновативни решения в света на рекламата,основан в Украйна през 2000 година и е отворен за участници от целия свят, с изключение на страните на агресора.

Програмата на конкурсите на KIAF 2024 беше разделена на четири блока – CREATIVE COMMUNICATIONS, CRAFT/TECHNOLOGY, SOCIAL GOALS CONTESTS и CLIENT'S VIEW – фокусирайки се върху ключови области като големи идеи, съвършенство в изпълнението, обществено въздействие и бизнес ориентирани творчески решения. Общата програма на фестивала включваше 41 категроии и общо 446 под-категории.

Журито на фестивала, съставено от водещи световни експерти в областта на рекламата, оценява кандидатурите, като взема предвид международните критерии за креативност на идеите и тяхното изпълнение. В конкурсната програма за 2024 г. имаше 6 международни журита и 1 клиентско жури, сформирано от рекламодатели, включващи общо над 50 специалисти от 20 държави в Европа, Азия и Америка.

В KIAF 2024 участваха общо 909 заявки, подадени от 96 участници от 19 държави , включително Азербайджан, България, Чили, Хърватия, Естония, Франция, Грузия, Германия, Италия, Казахстан, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словения, Великобритания, Украйна, Узбекистан и Венецуела.

Журитата присъдиха общо 233 награди, включително 18 златни награди, 22 Best of Contest награди и 4 Grand Prix награди.

В блока CREATIVE COMMUNICATIONS, Grand Prix журито присъди на The Minefields Honey Project на Saatchi & Saatchi, Украйна.

Медът, който не трябваше да съществува е произведен от пчели след засяването с дронове на стотиците хиляди минирани декари украински селскостопански полета със специална смес от медоносни растения. Това е продукт, който никога не е трябвало да съществува, точно като минните полета, които сега са осеяли украинскита земя и точно той е предназначен да привлече вниманието към проблема и да подпомогне набирането на средства за разминирането на селскотоспанките полета в Украйна,

CRAFT/TECHNOLOGY GRAND PRIX журито на KIAF 2024 присъди на Голямото разтърсване от Havas Германия

Кампанията „Das große Wachbeben“ (Голямото разтърсване) успява ефективно да привлече вниманието на обществеността към жертвите на тежките земетресения в Турция и Сирия в рамките на един ден, точно година след голямото бедствие. С медиен бюджет от $0 кампанията достига до общо повече от 4,5 милиона души в цяла Германия на 6 февруари 2024 г. с безпрецедентна, синхронизирана медийна партизанска кампания във всички медийни канали. На първата годишнина от земетресенията, Havas буквално разтърсват целия медиен пейзаж на Германия - като разтърсват рекламите по телевизията, радиото, DOOH, в интернет и дори в социалните медии по едно и също време. Визуално и акустично. В кампанията се включват голям брой известни марки, чиито текущи рекламни активи са дигитално адаптирани така, че да са напълно неочаквано разтърсени като от земетресение и след това призовават за дарения. Всички рекламни материали са синхронизирани в цяла Германия за един ден, така че 8 телевизионни станции, множество DOOH екрани и радио спотове на различни станции се разтрисат едновременно, както и банерите и уебсайтовете на партньори и каналите на инфлуенсъри.

В SOCIAL GOALS CONTESTS на KIAF 2024 GRAND PRIX бе присъдено на кампанията "Националния спорт на Казахстан" от GForce, Казахстан

В Казахстан бойните спортовете са много популярни сред мъжете, като 90% от аудиторията на платформата RFC - най-голямата ММА организация в Казахстан са мъже. Кампанията използва популярността на Ruh Fighting (RFC), за да привлече вниманието на мъжете към домашното насилие. В Казахстан през 2023 г. са подадени повече от 100 000 жалби за домашно насилие, което е три пъти повече, в сравнение с последните пет години. Домашното насилие се обсъжда предимно от жени, а повечето мъже в Казахстан пренебрегват проблема с домашното насилие и предпочитат да не говорят за него. Само 12% от подписали петицията за криминализиране на домашното насилие в Казахстан са мъже . Имайки огромна активна мъжка аудитория, RFC се почувства отговорен за своята пасивност по отношение на темата за домашното насилие. Ruh Fighting не може да остане настрана и трябва да даде отговор на текущия голям проблем в Казахстан и да привлече вниманието на правителството и обществото.


CLIENT'S VIEW GRAND PRIX – The Minefields Honey Project на Saatchi & Saatchi, Украйна

Една от 18-те златни награди присъдени от KIAF 2024 отпътува за България. Тя е за агенцията NEXT DC за кампанията им KLEK SHOT Jack Daniel’s в категорията Creative Communication/Experience & Activation / Culture & Local

Jack Daniel’s KLEK SHOT на NEXT DC бе отличен и с бронз в категорията Out of Home / Culture & Local.

Direct Media Kres бяха отличени с бронз в категорията BRANDED CONTENT & ENTERTAINMENT CRAFT / USE OF TECHNOLOGY/NEW REALITIES за кампанията им за Vivacom Unlimited Party Filter.

Третата бронзова награда за България е за агенция proof. , присъдена за кампанията им „Свидетелят“ за Сдружение "Невидими Животни" в категорията SOCIAL GOALS CONTESTS / ANIMAL CARE & PROTECTION /INTEGRATED CAMPAIGNS.

Кампанията на proof. бе отличена и със Златна награда от EFFIE България 2023.

25-то издание на най-престижният и водещ рекламен фестивал в Украйна, KIAF се проведе
в рамките на Ukrainian Creative Stories. Пълният списък на победителите KIAF 2024 може да намерите тук.