Победителите на WHITE SQUARE FESTIVAL 2022

Българските агенции & play и proof. са сред наградените

от Redlink
Победителите на WHITE SQUARE FESTIVAL 2022

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Международният фестивал за реклама и маркетинг White Square – един от най-големите творчески фестивали в Европа, от основаването си се провеждаше в столицата на Беларус – Минск. Заради войната в Украйна тази година 14-то издание на фестивала запази само състезателната си част и отложи цялата си развлекателна и образователна част за по-добри времена. Дирекцията на фестивала откри допълнителен офис извън Беларус, където да се проведе журирането на заявките.

Тази година участниците в конкурсите на WHITE SQUARE FESTIVAL бяха от 18 страни с 802 заявки в 8-те категории на фестивала: CREATIVE, BRANDING, MARKETING EFFECTIVENESS, MARKETING SERVICES, MEDIA, DIGITAL, CRAFT и MASS MEDIA. Заявките бяха оценени от 3 състава на международно жури: Creative жури, Marketing & Digital жури и Mass Media жури, съставени от професионалисти на рекламния пазар от различни страни, които са спечелили множество награди от престижни световни фестивали и споделят принципите за мир, равенството и обективност. Част от Mass Media журито на фестивала бе и redlink, представен от Красимир Папазов. Журирането се проведе на два етапа. На първия етап членовете на журито независимо оценяваха представените заявки в онлайн формат, а на втория етап в онлайн сесии на 3-те състава на журито на 14, 15 и 16 декември.

Престижната Grand Prix награда тази година се връчва на две агенции.

Първата Grand Prix от WHITE SQUARE FESTIVAL 2022 е за кампанията "Мъжът който изхвърляше златен ориз" на Shanghai Tianyukong Advertising Co. Ltd, Китай.

В резултат на кампанията за първи път огоромен брой китайци разбира за Световния ден на храната. Китай е държава номер едно в света по отношение на общото количество хранителни отпадъци, като е отговорен за една трета от общите отпадъци в света. На 16-ти окотомври, Световния ден на храната – ден, посветен на повишаване на осведомеността относно разхищаването на храна, китайски артист изработва 1000 зърна ориз, използвайки 500 грама чисто злато. Формата и размерът на всяко зърно е идентично с тази на истинския ориз. След това той изхвърля златния ориз в различни краища на Шанхай като река Хуангпу, кофи за боклук, канализацията и подлезите. Докато прави това, заявява: „Ние не пилеем храна, а само злато!“. Този странен акт предизвиква разгорещени дебати в Китай, влиза в заглавия и се превръща в актуална тема. В резултат на това китайците обръщат повече внимание на „хранителните отпадъци“ и Световния ден на храните от всякога. Само с 500 грама разпръснато чисто злато действието спечели безплатно медийно излагане на стойност 500 000 грама злато, което включва над 500 статии бяха докладвани от местни и чуждестранни медии, с общ преглед на страници от повече от 600 милиона. Освен това генерира 2,5 милиона дискусии и над 40 милиона харесвания в социалните медии. Повече от половината от хората, участвали в дискусията, вярват, че тази идея е ефективна за предотвратяване на хранителните отпадъци в страната.

Другата Grand Prix награда е за „ Няма изтезания в Русия“ на агенцията Zebra Hero от Русия.

В Наказателния кодекс на Руската Федерация все още няма отделен член за изтезанията, въпреки че в страната има хиляди жертви на изтезания. Няма законов текст, няма официално признание за проблема, не е възможно да се изведе точна статистика и да се изследва мащаба на случващото се.

Кампанията цели да гарантира, че незаконното насилие в полицията и затворите в Русия е видимо, за да се спре то да бъде прикривано зад замъгленото и пренебрежително „превишаване на права“ и тези, които извършват изтезания да са изправени пред отговорност за действията си. За да привлече общественото внимание към проблема с липсата на текст в НК за изтезанията в редица независими руски изданията е публикувана „Статията, която не съществува“ (игра на думи заради двойното значение на думата „статья“ – член от закон и статия в медия). На пръв поглед това са празни страници. За да видите материала, трябва да маркирате текста. Така кампанията успява да покаже, че има изтезания и информация за тях, просто всичко това е старателно скрито. Членът на групата Kasta, руският рапър Влади, написва песен, която заедно с видеоклип, заснет от режисьорите Филип Юриев и Иван Проскуряков, разказва по трогателен начин за проблема с изтезанията. С помощта на истинските истории на жертви на насилие, видеото и текста на песента не оставят шанс да се игнорира ужасната реалност, на която цялата страна е свидетел.

Журитата на White Square 2022 присъдиха общо 48 златни, 55 сребърни и 54 бронзови отличия. Пълният списък с всички наградени може да видите тук.

Тази година и две български агенции са отличени с награди от WHITE SQUARE FESTIVAL 2022.

& play получи бронзово отличие в категорията Digital/ Digital Craft за работата си си за фондация Culturama – “Визия създадена в метавселената“, която redlink.bg отрази по-рано тази година.

proof. бяха отличени с две сребърни награди за „Бъди себе си“ за Telus International в категорията DIGITAL & MOBILE/ Social & Influencer Campaign и за кампанията #soundoff за фондация „Четири лапи“ в категория CHANGE FOR GOOD. NON-PROFIT, CHARITY, GOVERNMENT, както и с бронзова награда за #choosetovote в категорията CHANGE FOR GOOD. BRANDS/ Prosperity.