Първият игрален филм изцяло генериран от AI

Режисьорът Хуру Джаксън представи „Място до прозореца“, създаден само за 23 дни с бюджет от 190 долара изцяло с AI.

от Redlink
Първият игрален филм изцяло генериран от AI

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Навлизането на новите технологии и изкуствения интелект в киното вече е факт. Известният инди режисьор Хуру Джаксън отбеляза нова глава в киноисторията като представи „Място до прозореца“ - първият игрален филм , изцяло генериран с изкуствен интелект (A.I.).



61-минутният филм разказва завладяващата история на мъж, който се сблъсква с тормозилия го в гимназията побойник на борда на самолет на който пътува, което води до психологическа битка на 10 000 метра височина в небето. Нещата ескалират, когато главният герой - Том, съосновател на популярна технологична платформа, е въвлечен в национален скандал за своето интернет минало. Насилникът, чувайки всичко от мястото си, започва отново да го тормози. Тази трагикомедия черпи вдъхновение от творбите на Дейвид Мамет, преплетени с тъмната артистичност на режисьори като Аронофски, Финчър и Кубрик.

Продукцията на филма използва изключително AI инструменти като видео генератора runway и elevanlabs за диалозите. Най-голямото постижение на филма обаче са актьорските изпълнения. Едва ли зрителите ще повярват, че във филма няма нито един човешки глас. "Постоянно се изненадвах от това, което е възможно. Всяко ограничение което изкуствения интелект има в прозиводството на филми днес е било преодоляно от майсторите на нямото кино преди повече от век. Няма граници" коментира Хуру Джаксън.

Разбира се производството на филма се сблъсква и с някой трудности, особено в синхронизирането на движенията на устните на героите и аудиото. Понякога са били нужни 50 дубъла само за да се напасне движението на устните за една реплика, споделя Джаксън.

„Място до прозореца" идва в момент, в който цялата филмова индустрия е парализирана от една от най-масовите стачки за последните десетилетия, предизвикана точно от навлизането на изкуствения интелект и желанието за защита на правата на актьорите и сценаристите. "Сега е точният момент и се радвам, че филмът излезе. Това е точният вид филм, за който всички казват, че вече не се прави“. Размишлявайки върху ефективността на производството на филма с AI инструменти, режисьорът Джаксън казва : "Докато колосални продукции като "Барби" и "Опенхаймер" може да отнемат години и да струват стотици милиони, "Място до прозореца" има бюджет от едва 190 долара и е завършен само за 23 дни и то само от един човек. И знаете ли, мисля, че много хора ще кажат, че този филм е по-добър."

Идеята за създаването на първия пълнометражен игрален филм с AI възниква през юни, когато Джаксън пресъздава с AI иснтрументи нашумялата история за имплозията на мини подводницата Titan OceanGate до останките от “Титаник”.

Късометражният филм придобива бързо огромна популярност, което води и до призиви за пълнометражен игрален филм, генериран от AI. "Никога преди не съм имал толкова много окуражаване. Така че аз се заех с “Място до прозореца“ отчасти поради това, че действието се развива изцяло на борда на един самолет. "

„Място до прозореца“ в момента може да се гледа на платформата GumRoad с модел за заплащане „колкото искате“, и се проучват опции за официалното му разпространение.