Колко струват на икономиката токсичните стандарти за красота?

Докладът „Истинската цена на идеалите за красота“ на Dove Self Esteem Project разкрива опустошителни икономически последици в размер на стотици милиарди долара годишно, като пряк резултат от расистките и основани на пола идеали за красота на жени и момичета

от Redlink
Колко струват на икономиката токсичните стандарти за красота?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Dove има дългогодишен ангажимент да създаде свят, в който красотата е източник на увереност, а не на безпокойство. Проектът The Dove Self-Esteem Project е създаден през 2004 г., за да помогне на следващото поколение да развие положителна връзка с начина, по който изглежда, така че да не са възпирани от безпокойства, свързани с външния им вид, за да могат да реализират пълния си потенциал.

Докладът „Истинската цена на идеалите за красота“ на Dove Self Esteem Project е най-изчерпателната оценка, правена някога на широко разпространеното и пагубно въздействие на стандартите за красота върху икономиката и обществото на САЩ. Идеалите за красота са социално изградените представи за идеална красота. В Съединените щати най-приетите норми за красота отразяват белите стандарти, подсилени чрез медиите, филмите, семейството и други социокултурни канали. Това оказва дълбоко влияние върху начина, по който хората мислят и чувстват, възприемат себе си и хората около тях. Въздействието, което токсичните идеали за красота имат върху отделните хора и техните средства за препитание са огромни и опасни. Доказано е, че неудовлетвореността от тялото води до депресия, тревожност, самоубийство, тютюнопушене, хранителни разстройства, злоупотреба с алкохол и наркотици, а дискриминацията, основана на външния вид води до повишен риск от лошо здравеопазване, наддаване на тегло, лишаване от свобода, преждевременна смъртност и др.

Констатациите в доклада на Dove предоставят убедителни доказателства, че расизмът и свързаните с пола стандарти за красота имат опустошително въздействие както върху икономиката, така и върху благосъстоянието на хората. Проучването е проведено в консултация с д-р С. Брин Остин - директор-основател на Инициативата за стратегическо обучение за превенция на хранителните разстройства: Инкубатор за обществено здраве (STRIPED) към Harvard Chan School of Public Health и Бостънската детска болница и екип от икономисти в Deloitte Access Economics, заедно с консултативен панел от експерти. Това новаторско проучване изчислява, че токсичните идеали за красота са стрували на икономиката на САЩ 305 милиарда долара в резултат на недоволство от тялото и 501 милиарда долара поради дискриминация, основана на външния вид през 2019 г. Днес, разходите за недоволство от тялото и дискриминация, основана на външен вид, биха били още по-високи, като се вземе предвид средната годишна инфлация от 3,9% между 2019 г. и 2022 г.

Основни констатации от доклада „Реалната цена на идеалите за красота“:

Всяка година вредните идеали за красота водят до астрономически разходи за икономиката и обществото на САЩ. През 2019 вредните идеали за красота струват:

305 милиарда долара поради неудовлетвореност от тялото (дефинирана като тежко и постоянно негативно отношение към собствения външен вид):

· Това включва 84 милиарда долара индивидуални и обществени икономически разходи, свързани със здравната система, производителността, правителството, работодатели, семейство и 221 милиарда долара разходи, свързани със загуба на благополучие, в резултат на депресия, тревожност, опити за самоубийство, тютюнопушене, хранителни разстройства, злоупотреба с алкохол и наркотици

· Жените и момичетата поемат 58% от тези разходи в размер на 177 милиарда долара

· Над 45 милиона души изпитват неудовлетвореност от тялото си, което увеличава риска от депресия, тревожност, самонараняване, злоупотреба с вещества и самоубийство

501 милиарда долара поради дискриминация въз основа на външния вид (въз основа на цвета на кожата и размера на тялото).

· Това включва 269 милиарда долара икономически разходи от здравни последици, последици на пазара на труда, други житейски последици (напр. лишаване от свобода. На 233 милиарда долара са оценени разходите, свързани със загуба на благополучие в резултат на тревожност, депресия, злоупотреба с наркотици, тютюнопушене, хипертония и др.

· Жените и момичетата поемат 63% от тези разходи в размер на 317 милиарда долара

· Над 66 милиона души са подложени на дискриминация, основана на външен вид, което увеличава риска от лошо здравеопазване, депресия, тревожност, наддаване на тегло, лишаване от свобода и преждевременна смъртност

· Дискриминацията по отношение на теглото е засегнала 34 милиона души и е причинила 206 милиарда долара финансови разходи

· Дискриминацията по цвят на кожата засяга 23 милиона души и води до финансови разходи в размер на 63 милиарда долара

„Начинът, по който хората се чувстват относно телата си, вече не може да се счита за повърхностен въпрос, тъй като виждаме опустошителните последици от тесните стандарти за красота и пристрастията, базирани на външния вид, върху отделните хора и обществото като цяло“, казва Алесандро Манфреди, главен маркетинг директор на Dove. „Вредните идеали за красота, увековечени в медиите, рекламите и в нашите емисии в социалните медии всеки ден, оказват негативно влияние върху качеството на живот на жените и момичетата и ние трябва да предприемем действия, за да променим това. Докладът „Реална цена на идеалите за красота“ разкрива значителен мащаб на вредата, причинена от тези идеали, и Dove е дълбоко отдаден на промяната на красотата към по-добро – но ние се нуждаем от помощта на други, за да направим системната промяна възможна."

Заедно с публикуването на доклада, The Dove Self-Esteem Project работи заедно с хора с подобно мислене, експерти и организации за борба със сложните влияния, които водят както до неудовлетвореност от тялото, така и до дискриминация, основана на външен вид. Като част от това, Dove подкрепя серия от програми и ангажименти. Досега проектът Dove Self-Esteem е достигнал до повече от 82 милиона млади хора в 150 страни с безплатни инструменти, което го прави най-големият доставчик на образование за телесна увереност в световен мащаб. До 2030 г. Dove предвижда да помогне на 250 милиона деца с програми, които доказано повишават самочувствието.