Кои са най-креативните кампании, агенции, марки и рекламодатели за 2023

Класацията WARC CreaAtive Top 100 с ранкинга на 100-те най-награждаваните творчески кампании, агенции и компании

от Redlink , Източник: WARC
Кои са най-креативните кампании, агенции, марки и рекламодатели за 2023

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Международната компания за маркетингови проучвания WARC публикува новия си доклад Creative 100 с класацията на най-награждаваните творчески кампании, агенции, марки и компании в света. WARC Creative 100 е годишна класация на най-награждаваните кампании и творчески компании в света. Класацията включва най-награждаваните кампании, агенции, мрежи, холдингови компании, марки, рекламодатели и държави, въз основа на анализ на резултатите от най-важните, определени от рекламната индустрия, световни и регионални творчески награди в света през 2023г. Класациите WARC Rankings са най-добрият световен еталон за маркетинг. Те отбелязват високите постижения в творчеството, медиите и ефективността.

Освен да класира най-награждаваните по целия свят кампании, докладът WARC Creative 100 обобщава ключовите теми в 100-те най-награждавани кампании и предоставя топ 10-те на най-награждаваните кампании,марки, рекламодатели, агенции, мрежи и холдингови компании.


Сред темите, които докладът извежда от топ 100-те най-награждавани кампании през 2023г. са :

Дигитални технологии
Творческото използване на дигиталните технологии е преобладаващо в тазгодишното издание на Creative 100.

В кампанията „Първата дигитална нация“(The First Digital Nation), създадена от The Monkeys Сидни за правителството на Тувалу, която е класирана на 5-то място в света за 2023г. дигиталните технологии са използвани за дигитлното пресъздаване на остров Тувалу в кампания за повишаване на осведомеността за изменението на климата и повишаването на морското равнище.

В "Макенроу срещу Макенроу" на FCB ю Йорк за Michelob Ultra, комплексни
технологични усилия са вложени в пресъздаването на младия Джон Макенроу за да играе срещу себе си "в реалния живот". А в кампаниите Backup Ukraine на Virtue Worldwide за ЮНЕСКО и Data Tienda на DDB Latina технологията се използва за добро, подкрепяйки съответно украинската култура и правата на жените.
Правата на жените
Правата на жените са доминираща цел за много от кампаниите включени в класацията на WARCCreative 100. Творческите награди продължават да отличават рекламите, използвани за добро, а три от петте най-награждавани в целия свят през 2023г. кампании имат правата на жените като кауза, включително и най-високо класираната за 2023 кампания, Morning After Island, която протестира срещу забраната за използване на спешната контрацепция след забраната ѝ в Хондурас.



Кампанията Missing Matoaka на BBDO Торонто, хвърля светлина върху погрешното представяне на жените и момичетата от коренното население в Канада.

А в южнокорейската кампания Knock Knock на Cheil Сеул за Корейската Национална Агенция Полиция, жените получиха инструмент срещу домашното насилие.

Morning After Island на Ogilvy за неправителствената организация Grupo Estrategico PAE в Хондурас е най-награждаваната кампания в света за 2023г., класирана на 1-во място от WARC Creative 100.

Хондураската неправителствена организация Grupo Estratégico PAE създава Morning After Island(Островът за следващия ден), за да отмени националната забрана за медикаменти за контрацепция в извънредни ситуации. Заданието има за цел да повлияе на ключови политически участници, включително президента на Хондурас, да преразгледат въпроса в официални правителствени процедури. Затова се изгражда платформа, закотвена в международни води, извън юрисдикцията на Хондурас, и се организират редовни пътувания на жени до нея, за да се осигури на жените хапче за спешна контрацепция без да се нарушава закона в Хондурас. Пътуванията са заснети и са поделени кратки видеоклипове, с призив за действие: подпишете нашата петиция. Повече от 2 милиона подписа са събрани от цял свят, а правителството на Хондурас се ангажира да отмени забраната, амедикаментите за спешна контрацепция са напълно легализирано през 2023 г. Ogilvy Хондурасприлагат своя творческия опит, за да привлекат огромно внимание към социален проблем и в крайна сметка да се постигне осезаема промяна.Кампанията е е изключителен пример за креативност, която се използва за добро и е проектирана с оглед на конкретна целева аудитория, изграждайки разговора, така че кампанията бързо да стане новина, разширявайки обхвата ѝ.

#1 Творческа агенция за 2023г в класацията WARC Creative 100: BETC Paris
BETC Paris оглавява класацията на агенциите Creative 100 за първи път, като се издига от 3-то място през 2023 г. С работата си по кампаниите за марките Women in Games, Duolingo и Canal+, агенциятана Havas Creative Group се класира първа, с преднина повече от 100 точки. Две агенции извън топ 50-те миналата година се класират в топ 10 за 2023г.: Le Pub Milan(6) и Leo Burnett Mumbai (8).

Ogilvy е Мрежа творческите агенции #1
Ogilvy е най-награждаваната мрежа от агенции за четвърта поредна година, като 37 офиса допринасят за цялостния й успех със създаването на 12 от най-креативните 100 кампании на 2023 г. DDB Worldwide се класира на 2-ро място, а новосъздадената след сливането на VMLY&R с Wunderman Thompson мрежа VML влиза в класацията на 3-то място.
Незавсима творческа мрежа (мрежи, които не са част от холдингово дружество) е Wieden + Kennedy, а Cheil Worldwide се класира на 2-ро място.

WPP е #1 Creative Holding Company
WPP запазва позицията си на върха на класацията на холдинговите компании с три мрежи агенции в топ 50, включително класираните на първо и трето място агентска мрежа, Ogilvy и VML.

Най-креативната марка е Burger King
За шеста поредна година Burger King оглавява класацията на брандовете за креативност. Въпреки че има само една кампания в топ 100 (Burger Glitch), веригата ресторанти за бързо хранене има 26 наградени кампании в пълните данни на WARC. Corona се класира на второ място с 11 кампании в пълните данни. McDonald's влиза в класацията на най-креативните марки на 3-то място, след като дори не са присъствали в топ 50-те миналата година. Кампанията Raise Your Arches има голям принос за този резултат, заедно с 24 други награждавани кампании на McDonald's.

Anheuser-Busch InBev е #1 креативен рекламодател
За трета поредна година AB InBev оглавява класацията на рекламодателите. Собственикът на марката алкохолни напитки имаше седем кампании в топ 100 на творческите кампании и четири марки в класацията на топ 50 марки.

#1 Творческа държава: САЩ
Съединените Щати запазват първото си място като най-награждаваната за креативност държава. За първи път от 10 години обаче Великобритания отпада от 2-ро място, изпреварена от Франция с малка разлика от точки. 20 от 100-те най-големи кампании идват от САЩ, като осем са от Франция и седем от Великобритания.