Как Mondelēz увеличава честотата на покупките?

Ценовата чувствителност на потребителите намалява честотата на покупки и Mondelēz насочва усилията си към промяна.

от Redlink
Как Mondelēz увеличава честотата на покупките?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Гигантът за бързооборотни стоки Mondelēz съобщава, че купувачите на много пазари са все по-чувствителни към цените и особено в Северна Америка честотата на покупки в определени категории намалява.

Главният изпълнителен директор на компанията Дирк Ван Де Пут казва, че „пенетрацията остава висока, но хората са много по-внимателни по отношение на нивото на цените“.

„Честотата на [покупките] намалява“, съобщава той, „особено при потребителите с по-ниски доходи и особено за марките, които са важни за тях.“

Чувствителността към цените на дребно кара много потребители да избират по-малки размери опаковки бисквити и шоколадови бонбони. Освен това в Северна Америка Mondelēz наблюдава повишена интензивност на промоционални оферти, съчетана със значително изместване на продажбите към непроследими канали, включително малки магазини, магазини за евтини стоки и нововъзникващи платформи за електронна търговия.

В отговор Mondelēz увеличава рекламните и търговските разходи година след година с високи едноцифрени стойности, „което стимулира лоялността на потребителите и клиентите“. Същевременно компанията увеличава броя на точките на разпространение, коeто също се очаква да спомогне за поддържането или увеличаването на обемите и пазарния дял.

Друг подход на Mondelēz е да пуска допълнителни мулти-опаковки, но също така да намалява размера на някои мулти-опаковки от шест на пет или от 12 на 10, за да достигне определени ценови нива, по-привлекателни за потребителите.

„За тези потребители с по-ниски доходи, които купуват много внимателно и преценяват много внимателно кога, какво и на каква цена купуват, ще трябва да станем по-гъвкави в промоционалните механизми, които ще използваме“, казва Ван Де Пут.

„Това, което трябва да направим занапред“, добавя той „е да се опитаме в максимална степен да разберем по какъв начин можем да увеличим честотата на покупки, особено от потребителите с по-ниски доходи, които бихме искали да видим като лоялни потребители.“