Как глобалните агенции отговарят на кризата в Украйна

Горещи линии, финансова подкрепа, помощ за ре-локация и кампании за набиране на средства са сред мерките на глобалната рекламна общност в подкрепа на служителите ѝ в Украйна

от Redlink
Как глобалните агенции отговарят на кризата е Украйна Снимка: Sima Ghaffarzadeh from Pexels

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Още от самото начало на руската инвазия в Украйна, глобалните мрежи на рекламни агенции с офиси и персонал в страната следят отблизо войната. Практически всички големи международни групи имат офиси и служители в Украйна, на които ситуацията в страната няма как да не се отрази чувствително. WPP заяви, че има 200 служители в Украйна, работещи за Wunderman Thompson, Ogilvy, VMLY&R, Group M и Hill & Knowlton. Publicis Groupe имат 350 служители в Украйна, а Dentsu International- 500. Компаниите на Omnicom в Украйна са FleishmanHillard, OMD, Tribal Worldwide и DDB, а в страната има офис и на Havas(Village).

Почти веднага след началото на военния конфликт WPP и S4 Capital публикуваха изявления относно персонала си в Украйна, а японската холдингова компания Dentsu направи голямо дарение на Червения Кръст.

Главният изпълнителен директор на WPP- Марк Рийд казва, че фокусът му е върху осигуряване на безопасността на служителите на компаниите от холдинга в Украйна. „Бяхме в постоянен контакт с всеки един от нашите лидери там, които проверяват екипите си поне два пъти дневно“, потвърди той. Големите украински градове са обект на все по-тежки бомбардировки, но Рийд подчертава „забележителното спокойствие“ на местния персонал на WPP и тяхната убеденост, че ще надделеят. Publicis Groupe създаде имейл адрес, общност в своя интранет Marcel и горещи линии за спешни случаи, отворени на местно, регионално и глобално ниво, 24/7.

Освен моралната и емоционалната подкрепа, много от големите световни агенции, включително Publicis, WPP и Dentsu International, предлагат финансова помощ на служителите си в Украина.

Publicis Groupe обеща на украинските си служители гарантирана заплата до края на 2022 г., като им каза да не се тревожат за бъдещето на работните си места. Групата ще изплаща заплати на всеки две седмици до края на годината и вече е извършила по-рано плащането за март.
WPP направи специално плащане на своите служители в самото начало на военните действия в страната, за да им помогне да посрещнат непосредствените си нужди. Освен това WPP осигури на служителите си достъп до медицински съвети и други практически ресурси.

Някои агенции работят и за преместването на украинския си персонал извън страната.

Havas съобщиха, че вече са успяли да помогнат на някои да напуснат страната и че тези служители се подкрепят от екипа на компанията в Полша. WPP обяви, че разполага с транспорт в готовност, за да помогне на персонала да стигне от границата между Украйна и Румъния и оттам до румънската столица Букурещ. Рид каза: „Те се готвят да посрещнат украинските колеги с офис площи, оборудване и квартири“. Publicis използва имиграционното ноу-хау, включено в инициативата „Work Your World“, за да помогне на хората си да се преместят. Инициативата позволява на служителите на Publicis да работят до шест седмици всяка година от друг град, където компанията има офис. Главният Изпънителен Директор на Omnicom Джон Рен потвърди, че компанията е в непрекъсната комуникация с и оказва подкрепа на служителите си, които напускат Украйна „с редица мерки, включително транспорт и предлагане на настаняване в страни около Украйна“

Dentsu направиха дарение в размер на £250 000 на Червения кръст в Украйна. Уенди Кларк, Глобален Главен Изпълнителен Директор на Dentsu International, написа в бележка до служителите в първите дни на конфликта: „[Изключително важно е] да допринесем с финансова подкрепа за онези, които ще бъдат на предната линия на тази хуманитарна криза“.

Interpublic Group направи дарение и на Червения кръст и на Лекарите без граници. В имейл, изпратен до персонала на IPG, главният изпълнителен директор Филип Краковски каза: „Всички сме дълбоко натъжени и шокирани от изображенията, които виждаме, идващи от Украйна. Сърцата ни се разбиват за украинския народ, който е в опасност, както и за всеки сред нас, който има семейство и приятели в страната през този невероятно труден момент.

Агенцията на WPP Blue State си партнира с Върховния Комисариат на ООН за Бежанците (ВКБООН/UNHCR) и отправи апел за спешно набиране на средства (подкрепен pro bono от медии чрез GroupM), за да помогне на хилядите бежанци, бягащи от Украйна. WPP направи първоначално дарение и ще удвои всяко дарение от служители на WPP. Следвайте тази връзка, за да дарите и вие.

От Европейската асоциация на комуникационните агенции (EACA), чийто член е Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА), разпространиха изявление за прекратяване на отношенията на организацията с Руската асоциация на комуникационните агенции и Асоциацията на комуникационните и маркетинговите агенции на Беларус. АСМА - организатор на Международният фестивал за реклама и маркетинг White Square, който с е провежда в Минск, Беларусия изразиха своята солидарност с народа на Украйна и осъдиха военните действия в страната, които се орвеждат и от територията на Беларус. Заради войната Фествала White Square се отлага за непорпеделно време, като се обмислят и възможности за провеждането му извън Беларус.

Служителите на глобалните рекламни вериги, базирани в Русия вероятно също ще бъдат засегнати от инвазията в Украйна, най-малкото от ефекта на санкциите, наложени срещу руската финансова и икономическа системи, но не се изключват и действия от страна на руските служби за сигурност, особено срещу американски компании.