IAB България с позиция срещу прибързаните промени в регулацията на рекламата на хазарт

Организацията счита, че прибързано планираната, без обществено обсъждане, пълна забрана на рекламата на хазарт в електронните медии няма да постигне целения обществен ефект и единствено ще се стимулира други канали за реклама

от Redlink
IAB България с позиция срещу прибързаните промени в регулацията на рекламата на хазарт

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

IAB България - локалната организация на най-голямото глобално сдружение на медии, медийни и рекламни агенции, технологични компании и рекламодатели в дигиталния бизнес, излезна с поиция, в която изразява своето сериозно безпокойство от приемането на първо четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта, в частта относно забраната за реклама на хазартни игри в електронни медии, включително електронни сайтове. Според организацията промените са недомислени, не целят и нямат потенциала да защитят аудиторията от рисковете от хазартна зависимост, няма да подобрят обществената среда и крият повече рискове, отколкото ползи.

Aргументите, които IAB България изтъква в становището си против прибързаните промени са:

Най-големите медии в България разчитат на средствата от реклама от хазарта и ако забраната влезе в сила веднага, това със сигурност ще наруши планираните бюджетите на телевизиите и издателите в България;

IAB България признава, че е изключително притеснително, че хазартът у нас е разпространен сред младежи през мобилни устройства, но според организацията младежите у нас не гледат телевизия, нито пък слушат радио, а аудиториите на медиите в България са предимно сред възрастовата група 25 - 54 г. Прогнозата на IAB България е, че след планираната забрана, рекламните бюджети на хазартните оператори ще се прелеят към инфлуенсъри в социалните платформи и ефектът им ще е обратен - пълно облъчване на младите хора у нас.

Рекламата не е само клип по телевизията или банер в сайт, изтъкват от IAB България. Според тях вносителите на закона по неизвестни причини оставят на разположение на хазартната индустрия цялата външна реклама, което дава възможност всеки билборд и стълб да бъде използван за реклама на хазарт. IAB България считат, че в резултат на планираните промени в медиите няма да има реклама на хазарт, но тя ще присъства неограничено в социалните мрежи и в публичното пространство. Също така друг проблемен момент от новата регулация е , че поправките в закона забраняват рекламата на хазарт по фасади, но я оставят вътре в спортните зали, където тренират деца и подрастващи.

IAB България изтъкват, че планираните промени отново оставят нерешен проблемът, че сайтове за онлайн залагания не спазват правилата за добри практики - позволява се непълнолетни да заобикалят рестрикциите за възраст и на хора да не декларират произход на доход.

В позицията на IAB България се изразява недоумение от това, че текстовете са гласувани без обществено обсъждане и в необикновено спешен порядък. Според организацията, гласуваните на първо четене промени ще се отразят негативно върху българските дигитални медии, голяма част от които са и нейни членове и ефектът от приемането на таза забрана ще е единствено бюджетни проблеми за дигиталните медии, а рекламата на хазарта ще продължи да ни облъчва.

IAB България завършват позицията си с "Всеки бизнес разчита на прозрачно и предвидимо законодателство и ролята на държавата е да осигури такова. Извършването на законови промени със съществен икономически ефект върху медиите в предизборна ситуация е недопустимо от наша гледна точка и се надяваме на бърз и адекватен отговор от българският парламент." IAB България призовава народните представители да организират дискусия с всички заинтересовани страни, за да се обсъди най-добрия и най-ефективен начин за регулиране на рекламата на хазарт и ограничаването на нейните негативни ефекти. IAB България считат, че с пълната забрана на рекламата в печатни и електронни медии няма да бъдат постигнати тези важни за обществото задачи, а единствено ще се стимулират други канали за реклама.

IAB е най-голямото глобално сдружение на медии, агенции, рекламодатели и технологични компании, отговорни за дигиталния бизнес. Локални IAB организации има в 46 държави на 6 континента. Компании от целия свят участват в разработването и прилагането на стандарти в онлайн бизнеса и работят за развиването на дигиталната индустрия, сигурността на личните данни и електронните политики, като същевременно консултират и помагат за това и на институции като Съвета на ЕС и Сената в САЩ. Сред членовете на глобалната IAB организация са Google, Facebook, Disney, Fox Networks, LinkedIn, AT&Т и др. Interactive Advertising Bureau Bulgaria (IAB Bulgaria) е лицензиран представител на IAB за България от 2009 година.