Google планира да въведе платено търсене

Базираното на AI търсене в Google скоро може да стане платено.

от Redlink
Google планира да въведе платено търсене

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Google обмисля да направи своята базирана на изкуствен интелект услуга за търсене платена – ход, който може да промени облика на интернет какъвто го познаваме, превръщайки го в продукт с много по-нишова потребителска база.

Появата на изкуствения интелект променя начина, по който потребителите взаимодействат с устройствата си, включително и с платформите, които им помагат да се ориентират в огромния архив от информация в интернет. Тъй като основният бизнес модел на рекламата в мрежата за търсене в момента е застрашен, компанията Google, която превърна търсенето в бизнес, мисли за радикално преобразяване на своя най-важен продукт.

Говоренето за заплахи обаче трябва да бъде смекчено от факта, че интензивното използване на AI е всичко друго, но не и масово. Проучване в Обединеното кралство/САЩ/Китай от Omdia миналата година установява, че само 10% от респондентите са били редовни или полуредовни потребители на AI услуги. Това може би насочва към схемата с абонаменти – подобно на това, което направи Open AI – като частично решение за технология, която е изключително скъпа за използване, но все още е доста нишова за потребителите.

Financial Times съобщава, че Google обмисля няколко опции, които биха могли да помогнат за смекчаване на заплахата от AI за основния й рекламен бизнес, цитирайки трима души, запознати с вътрешната работа на компанията.

В тази връзка в свое изявление Google казва, че „не работи или не обмисля“ варианти за търсене без реклами, но работи върху „нови премиум възможности“.

Съгласно плановете, които са в процес на техническа разработка и предстои мениджмънта на Google да реши дали да ги пусне официално, функциите за търсене, задвижвани от AI, ще станат част от премиум абонамента.

Очаква се традиционното търсене да остане безплатно (с реклами в резултатите от търсенето, както винаги), като рекламите ще се показват заедно с резултатите от търсенето дори и в премиум нивото.

Новината е свързана с един от начините за монетизиране на Search Generative Experience, върху който компанията работи от миналата година. Разработката струва повече изчислителна мощност за създаване и носи по-малко рекламни приходи от традиционното търсене, тъй като предоставя пълни отговори, а не връзки.

Досега интеграциите на AI на Google с неговия доходоносен рекламен бизнес се фокусират върху подпомагането на рекламодателите да използват AI за създаване на кампании за търсене. Другите генеративни функции са по-експериментални (и е много по-малко ясно как ще осигурят приходи).

За Google заплахата в сферата на търсенето – арена, в която е безспорен пазарен лидер – би била критична. Търсенето в интернет расте стабилно и показва, че е издръжливо на много различни кризи, но като лидер Google е длъжен да разбере накъде ще се развива форматът.