Dove стартира кампанията #DetoxYourFeed – нова глава от Dove Self-Esteem Project

Ново проучване от проекта Dove Self-Esteem Project показва, че всяко второ момиче идеализира съветите за красoта в социалните медии

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Проектът Dove Self-Esteem Project е създаден през 2004 година, за да помогне на следващото поколение момичета да развият положителна връзка с начина, по който изглеждат и да не чувстват ограничения, свързани с външния вид, за да могат да реализират пълния си потенциал. Години наред Dove подкрепя по-широките дефиниции за красота и предприема действия за превръщането на социалните медии в по-позитивно място с кампании като #SpeakBeautiful, #NoDigitalDistortion и Reverse Selfie.

Сега Dove Self-Esteem Project стартира с #DetoxYourFeed – нова кампания за овластяване на тийнейджърите да определят собствените си стандарти за красота и да избират собствените си влияния, като ги приканват да прекратят следването на всичко, което не ги кара да се чувстват добре със себе си. Чрез поредица от филми, образователно съдържание и партньорства с вдъхновяващи гласове кампанията насърчава необходимите разговори между родители и тийнейджъри за опасностите от токсичните съвети за красота.

След мощната миналогодишната кампания „Обратно селфи“, Dove пуска нов тежък филм, описващ подробно токсичните съвети за красота, които много тийнейджъри срещат в своите фийдове в социалните медии.

Създаден от Ogilvy, филмът „Токсично влияние“ включва различни двойки майка и дъщеря, участващи в разговори относно съветите за красота, които преобладават в приложения като Instagram. Продуцентите молят младите жени да започнат да превъртат фийда на телефоните си и на екрана изскача съобщението „Повечето родители подценяват колко вредни могат да бъдат токсичните съвети за красота в социалните медии“. Поемайки по-тъмен обрат, видеото след това заявява, че използвайки технологията за картографиране на лица, Dove буквално е поставила токсичните съвети на някои инфлуенсъри в устата на майките създавайки дийпфейк видеа с тях. Шокирани, семействата гледат как майките казват: „Ботоксът е невероятен, никога не си твърде млад, за да започнеш“ и „Ако зъбите ти са неравни, винаги можеш да ги изпилиш с пила за нокти“. „Извършихме малко „слушане“ на социални медии и бяхме доста шокирани от някои от съветите“, отбелязва Даниел Фишър, глобален изпълнителен творчески директор на Ogilvy и WPP. „Нещата, които ги съветват да правят, не можете и да си ги помислите“, допълва той. Зрителите могат да видят, че съветите са шокиращи за майките, но за съжаление не са толкова шокиращи за младите момичета, тъй като всички те признават, че това са съвети, който виждат онлайн постоянно. Филмът е режисиран от Хенри Алекс-Рубен, създал и въздействащото видео за превенция на свързаното с оръжие насилие в училищата в САЩ Sandy Hook Promise: Teenage Dream.

„Идентифицирахме ясен проблем, който подкопава самочувствието на нашите момичета и се нуждае от незабавно внимание и действия. Създадохме тази кампания #DetoxYourFeed, не само за да само повишим осведомеността около коварната природа на токсичните съвети за красота, но и да помогнем на родителите да управляват трудните разговори и дадем възможност на тийнейджърите да прекратят следенето на съдържание, което ги кара да се чувстват зле за себе си“, казва Леандро Барето, глобален вицепрезидент на Dove. „Въпреки че понякога може да е малко непосилно, се надяваме, че ще допринесе за важни разговори, които водят до по-положително изживяване за тийнейджърите в социалните медии.“

Тийнейджърите в САЩ прекарват все повече време в социалните медии. Ново проучване на Dove Self-Esteem Project, проведено от глобалната мултидисциплинарна компания за изследвания Edelman DXI в САЩ между февруари и април 2022 г. доказва, че това е вярно. 2 от 3 момичета в САЩ прекарват повече от час всеки ден в социалните медии, което е повече от времето, което прекарват в лично общуване с приятелите си. Съветите за красота изпълват фийдовете им, но за съжаление не всички съвети им влияят положително. Всъщност 1 от 2 момичета казват, че идеализираното съдържание за красота в социалните медии им причинява ниско самочувствие. Изследването на Dove Self-Esteem Project заключва, че по-голямата част от момичетата осъзнават, че по-малко време прекарано в социалните медии и поемането на контрол върху това, което превъртат във фийда си е част от решението. Всъщност 7 от 10 момичета се чувстват по-добре, след като престанат да следват идеализирано съдържание за красота в социалните медии.

За да подпомогне разпространението на посланието, Dove си партнира с актрисата Габриел Юниън и нейната 14 годишна дъщеря Зая Уейд, за да напомни на всички, че имат силата да управляват собствената си емисия и цялостно преживяване в социалните медии.

За да улесни разговорите в семействата, Dove също така разработи академично потвърдени ресурси и инструменти, за да помогне на родителите да се ориентират във важни разговори с децата си и да даде възможност на тийнейджърите да #DetoxYourFeed:
„Detox Your Feed: The Parents Guide“ – триминутен образователен филм за родители, болногледачи и ментори за улесняване на разговорите с млади хора за вредите от социалните медии;
„The Confidence Kit“ – безплатен наръчник и инструмент на Dove Self-Esteem Project, включващ нов раздел „Детоксикирайте своята емисия: Говорете с децата си за токсичните съвети в социални медии“.

Ще бъдат предоставени и допълнителни ресурси за промяна на начина, по който родителите и тийнейджърите мислят и говорят за красотата. Семинарът за родители на Dove Real Talk – безплатно, виртуално събитие на живо и сесия с въпроси и отговори, което ще се проведе на 12 май с културния експерт Джес Уайнер и водещия психотерапевт Надя Аддеси – ще предостави на родителите инструментите за борба с токсичното влияние на социалните медии върху тийнейджърите.

Проектът Dove Self-Esteem Project е най-големият в света доставчик на образование за увереност в тялото в света, достигайки до повече от 82 милиона млади хора в 150 държави към днешна дата чрез инициативи като кампанията #DetoxYourFeed. Само в САЩ Dove достига до повече от шест милиона деца годишно чрез партньорства с клубове за момчета и момичета в Америка и образователна консултантска компания Cairn Guidance. До 2030 година Dove ще помогне на 250 милиона деца и тийнейджъри да повишат самочувствието си чрез образователни програми и безплатни ресурси.