Cannes Lions 2022 обяви WPP за най-креативната компания в индустрията

Ogilvy е „Мрежа на годината“ на Cannes Lions International Festival of Creativity 2022

от Redlink
WPP е най-креативната компания в индустрията на Cannes Lions 2022

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

WPP беше обявена за най-креативната компания на годината за 2022г., пред Omnicom на второ място и Interpublic на трето, на Международния фестивал за творчество Cannes Lions. Отличието преди беше известно като наградата за холдингова компания на годината. Наградата се базира на натрупаните точки от агенциите от всяка холдингова компания. Това е вторият път, след миналата година, когато WPP печели наградата за холдингова компания на годината от 2017 г. насам и отразява инвестициите в творчески таланти като част от стратегията на WPP за растеж. Агенциите на WPP събраха общо 176 лъва, включително един Titanium Lion, четири Grand Prix награди, 36 златни, 47 сребърни и 88 бронзови лъва с наградената работа на агенции от 40 различни страни.

Роб Рейли, глобален главен креативен директор на WPP, коментира: „Креативността е най-ценният актив на света. Той има потенциала да се справи с най-големите предизвикателства на нашето време при най-екстремни обстоятелства. През последните две години трябваше да мислим по различен начин и смятам, че тазгодишните лъвове в Кан са били празник на иновациите за нашата индустрия. Така че не бих могъл да бъда по-горд, че съм част от този невероятен глобален екип от най-креативните хора в нашата индустрия.”

Ogilvy- мрежата от творчески агенции, собственост на WPP, спечели отличието „Мрежата на годината“, след като натрупа общо 88 лъва по време на фестивала: един Titanium Lion, двe златни отличия в категорията Glass Lion for Change и още 23 златни, 21 сребърни и 43 бронзови лъва в допълнение към 163 номинции. На второ и трето място като мрежи на годината бяха класирани съответно FCB и DDB Worldwide.

Ogilvy се завърна на престижната позиция на "Мрежа на годината" благодарение на наградите, спечелени от 37 офиса от мрежата на компанията. Ogilvy бяха отличени в широк спектър от категории по време на фестивала, включително златни лъвове в Data-enhanced Creativity, Use of Data-driven Insight, Innovation in Branded Content, Innovative Use of Influencers, mCommerce, and Corporate Purpose & Social Responsibility, наред с други категории.

Наградите на Ogilvy са още един знак за силата на рекламния сектор в Индия, тъй като кампанията „Shah Rukh Khan-My-Ad” на Ogilvy Mumbai и Wavemaker за Cadbury Celebrations спечели престижния Titanium Lion, който празнува креативността, променяща играта. Това е първият в историята Titanium Lion, присъден на агенция от Индия.

„Shah Rukh Khan-My-Ad” използва AI и машинно обучение, за да постави звездата на Боливуд Шах Рук Хан в хиляди реклами за малки, местни магазини, засегнати от пандемията. Кампанията използва дигитален аватар на Шах Рукх Хан, като регенерира лицето и гласа му, за да замени имената на местните магазини във всяка реклама, като позволява на местните малки фирми да превърнат най-големия посланик на Cadbury в Индия свой собствен посланик на марката. Само за две седмици местни търговци генерират 130 000 персонализирани версии на рекламата, които имат над 1 милиард и 400 милиона импресии и повече от 94 000 000 гледания.

Ogilvy спечели 2 златни лъва и в категорията Glass Lion for Change, която празнува креативността, променяща културата и идеите, които оказват положително въздействие върху вкоренените неравенството между половете, дисбалансът или несправедливостта.

Ogilvy Greece спечели за „Никога не ме напускай“ на Lacta - трогателен филм за домашното насилие, който стана вирусен и се превърна във видео № 1 в YouTube в Гърция за десет дни, с повече от 1,2 милиона органични гледания в страна от 7 милиона потребители на интернет.

Ogilvy Honduras получи високото отличие за кампанията „Morning After Island“, която цели да отмени забраната на продажбата, разпространението и тежките наказания за използване на хапчета за спешна контрацепция, въведена в Хондурас през 2009 г. Кампанията включва изграждането на платформа, безопасно закотвена в международни води извън юрисдикцията на Хондурас, и организирането на редовни пътувания до нея, за да може законно да се предостави на жените хапче за спешна контрацепция. Пътуванията на жените са заснети и са създадени кратки видеоклипове, предназначени за споделяне с прост призив за действие: подпишете нашата петиция. За по-малко от 6 месеца кампанията събира повече от 2 милиона подписа от цял ​​свят и успява да създаде глобална осведоменост за тежкото положение на жените в Хондурас. В резултат правителството поема публичен ангажимент, включително сформирането на ново Министерство на жените и широко законодателно предложение, защитаващо техните сексуални, репродуктивни и граждански права. Междувременно Morning After Island променя живота на 500+ жени и остава единственият избор за повече от 3 милиона жени от Хондурас.

Глобалният главен творчески директор на Ogilvy Лиз Тейлър коментира: „Развълнувани сме, че Ogilvy е призната за водеща световна мрежа от творчески агенции, защото вярваме, че креативността е голямата разлика. Нашите екипи спечелиха тази чест, като произвеждаха работа, която променя статуквото, която променя разговора, създава смислена промяна и прекроява нашата индустрия. Толкова сме горди, че отличената ни работа обхваща толкова много категории, държави и клиенти. Това е мощна демонстрация на това, което определя Ogilvy. Това е всеобхватна креативност. Това е творчество без граници. Това е творчество с въздействие."

Независима агенция на годината на Cannes Lions 2022 стана агенцията от САЩ We Believers Brooklyn, а незавсима мрежа на годината - Serviceplan Group.