Бащинска смяна

Смела акция на група в защита на отпуската по бащинство привлича вниманието в Лондон.

от Redlink
Бащинска смяна

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Акцията на нова група за действие, наречена The Dad Shift (бащинска смяна), става вирусна благодарение на трик в централен Лондон. Активистите прикрепят слингове, в които има бебета кукли, към бронзови статуи на известни мъже. Тяхната цел? Подобряване на отпуската по бащинство в Обединеното кралство, която е най-оскъдната в Европа: новите бащи в момента получават две седмици законоустановен отпуск, през който им се плащат 184,03 GBP на седмица (по-малко от половината от минималната заплата).

View this post on Instagram

A post shared by The Dad Shift (@dadshiftuk)

Dad Shift води кампания за отпуск по бащинство, който е едновременно по-дълъг и по-достъпен, и не само за бащи, но и за родители във всяка връзка – еднополова, хетеросексуална и при осиновяване. Както е обяснено в отворено писмо/петиция до министър-председателя Кейр Стармър: „Един на всеки трима бащи изобщо не взема отпуск, когато се появи ново бебе, докато един на всеки двама, които го правят, съобщава, че изпитва финансови затруднения поради това. Справедливият родителски отпуск за бащи е добър за майките, за бебетата, за бащите и за обществото, включително с подобряване на здравните резултати за всички. Страните с 6 или повече седмици отпуск по бащинство също имат разлика в заплащането между половете, която е с 4% по-малка и по-равномерно участие на работната сила. Разликата в отсъствието от работа, която също е с 3,7% по-малка означава, че промяната може да помогне за растежа на икономиката, като същевременно помага на британските семейства."

View this post on Instagram

A post shared by The Dad Shift (@dadshiftuk)


Подобно на гирляндите, които мрежата за доставка на цветя Fleurop закача върху статуи на жени в Германия по-рано тази година, каскадата на The Dad Shift служи като майсторски клас по нискобюджетен, силно въздействащ герила (партизански) маркетинг. Чрез избора на обществени пространства и създаването на неочаквано съпоставяне – стоически, тъмни статуи, носещи бебета в цветни слингове – групата създава визуално удивителен и изключително споделяем момент, който предава посланието за миг.

Принос има и Софи Лукас, която завързва кукли на железните хора на Антъни Гормли през 2023 г. Тогава това е кампания за Pregnant Then Screwed - благотворителна организация, бореща се за правата на работещите родители. Лукас консултира проекта на The Dad Shift.