БАПРА прие принципи за етично използване на изкуствен интелект в ПР

Основните от тях са свързани с разкриване и прозрачност, човешка намеса, уважение към авторството и персонализация

от Redlink
БАПРА прие принципи за етично използване на изкуствен интелект в ПР Снимка: barhamishra, pixabay

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА) прие принципи за използването на изкуствен интелект в ПР. Предвид бурното развитие на тази сфера, те имат потенциала да подредят процесите и да помогнат за справянето с етичните дилеми сред агенциите и компаниите.

Приетият документ е адаптирана версия на Варшавските принципи за използването на изкуствен интелект в ПР, приети от асоциациите – членове на International Communications Consultancy Organization (ICCO), сред които е и БАПРА. Те бяха изработени и одобрени на годишния форум ICCO Global Summit и вече се радват на позитивна обратна връзка от специалисти по целия свят.

Принципите са групирани в 10 категории, но основните от тях са свързани с прозрачността и необходимостта от човешка намеса. ПР специалистите е важно да заявят кога използват изкуствен интелект в подготовката на комуникационни кампании и материали и да осигурят преглед от професионалист, който да коригира и валидира съответния материал. Необходимо е също така да се демонстрира уважение към авторството и зачитане на интелектуалната собственост. Самото създадено от изкуствен интелект съдържание трябва да бъде персонализирано, така че да съответства на стилистиката на канала и характеристиките на аудиторията.

„Приемането на принципите е изключително важна стъпка напред. Това означава, че ние, ПР специалистите, разбираме и оценяваме силата и потенциала, но в същото време осъзнаваме отговорността си. Така професията ни допринася за създаването на по-съвършена информационна среда“ – отбеляза д-р Александър Христов, Председател на БАПРА.

Варшавските принципи за използването на изкуствен интелект в ПР са качени в сайта на асоциацията.