AB InBev се готви за невероятно бирено лято

Anheuser-Busch InBev се готви за силно спортно лято с бира, за да компенсира проблемите си от миналата пролет.

от Redlink
AB InBev се готви за невероятно бирено лято

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Пивоварният гигант Anheuser-Busch InBev подготвя марките си за максимално представяне около спортните събития, които се провеждат тази година, за да компенсира провала на Bud Light.

„От НБА до Копа Америка, от Олимпиадата и НФЛ до UFC (и VMAs), ние ще се фокусираме върху това, което правим най-добре“ - казва главният изпълнителен директор на компанията Мишел Дукерис. „Нашите марки ще бъдат широко представени, свързвайки се с потребителите и вдъхвайки живот на нашата основна цел - да създадем бъдеще с повече радост.“

Междувременно обемните продажби на AB InBev към търговците на едро са намалели с 12,7% през годината, което до голяма степен се дължи на реакциите на част от клиентите към кампанията на Bud Light миналата пролет, в която участва трансджендър моделът Дилън Мълвейни. Неговите/нейните постове доведоха до сериозно отдръпване сред по-консервативните клиенти на марката и проблеми за пивоварната за месеци напред.

„Ако погледнете май миналата година спрямо февруари тази година, възстановили сме 120 bps от пазарния дял, който загубихме“, казва Дукерис. „Виждаме това възстановяване от 10 до 20 bps на всеки три до четири седмици, постигаме напредък“, казва той, като същевременно признава, че „не е с бързите темпове, които очаквахме или за които работихме“ .

Докато Bud Light губи място на рафтовете, AB InBev казва, че компанията е запълнила това пространство с други марки в портфолиото си, включително Michelob Ultra, която е „перфектно приведена в съответствие с тенденцията за здраве и уелнес“.

След една тиха спортна година през 2023 г. многото събития, които се провеждат през 2024 г. предлагат „уникална възможност за активиране на нашите мега марки - тези мега платформи, които обединяват хората“, казва Дукерис. „Това е изключителна възможност да водим и развиваме категорията.“

Той очаква да има „мащабна кампания с допълнителни точки за контакт и излагане на местата за продажба“, което трябва да компенсира и навакса всяко място на рафтовете, загубено по време на пролетната кампания на Bud Light.

DTC (директно към консуматора) марки на AB InBev – Zé Delivery, TaDa Delivery и PerfectDraft – помагат за разработването на подробни потребителски профили и нови поводи за потребление (напр. Corona Sunset Hours, Brahma Soccer Wednesday). Дукерис казва също и че вижда по-голямо участие и нови потребители, влизащи в категорията чрез премиум, включително жени и по-млади потребители.

„Ето защо ролята на нашите глобални марки е много важна - от Corona до Budweiser, с позицията, която имаме и всяка марка е позиционирана да задоволява различно състояние на нужда“, казва той – „и щом хората свържат една от тези марки с едно от тези различни състояния на нужда, лоялността е висока.“

„През 2023 г. сме инвестирали 7,2 милиарда долара в продажби и маркетинг и имаме средно инвестиции от повече от 7 милиарда долара през последните пет години. Тези последователни инвестиции, съчетани с повишена ефективност и креативност, движат силата на марката на нашето портфолио“ – казва в заключение Мишел Дукерис, главен изпълнителен директор на Anheuser-Busch InBev.