88% от децата на между 7 и 13 години в България са в интернет всеки ден чрез различни устройства

Проучване на Yettel показва, че 50% от децата в България са попадали на неприлично съдржание онлайн

от Redlink
88% от децата на между 7 и 13 години в България са в интернет всеки ден чрез различни устройства

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Половината от децата в България са попадали на неприлично съдържание в мрежата. Това сочи ново проучване, свързано с безопасността на децата в интернет, осъществено от агенция за пазарни проучвания Арбитраж, по поръчка на Yettel. Допитването е проведено сред 302 деца на възраст 7-13 г. и техните родители в периода октомври - ноември 2022. Изследването има за цел да покаже тенденциите в онлайн поведението на децата и да идентифицира опасностите, пред които те са изправени в дигиталния свят

Според данните 88% от изследваната група деца са всеки ден онлайн чрез различни свои устройства, като голямата част от тях използват интернет както за учене(62%), така и за забавление (67%).

В същото време 30% от децата не знаят как да създадат силна парола, а 44% от тях дори нямат различни пароли за акаунтите си.Това води до риск от потенциални атаки на профилите на децата, прави ги уязвими и увеличава възможността да станат жертва на онлайн престъпления.

Онлайн тормозът и неподходящото съдържание продължават да бъдат сериозен проблем сред децата в световен мащаб. Половината от респондентите на изследването на Yettel са попадали на неподходящо съдържание в интернет, а основните канали, в които са откривали плашеща или неприлична информация, са YouTube и TikTok. 8% от тях споделят, че са ставали жертва на онлайн тормоз.

Темата за онлайн сигурността на децата и младежите е сред приоритетните за телекома, чиято дългосрочна програма “Безопасен интернет” до момента е обучила над 56 000 деца как да се ориентират в дигиталната среда и да се предпазват от неетичните практики в нея чрез инициативи като Digital Scouts, насочена към деца и младежи, които използват интернет и искат да научат повече за своята безопасност онлайн. Осъзнавайки отговорността, която телекомуникационната индустрия има в дигиталното образование и онлайн безопасността на младото поколение, Yettel обяви публично своите ангажименти към устойчивото бизнес развитие на компанията, като сред тях е достигането до 40 000 деца годишно по темите за безопасността в интернет, както и развиването на дигиталните умения на 10 000 души всяка година.

В същото време, Центърът за безопасен интернет, работещ в подкрепа на сигурността на децата онлайн, е пред затваряне. Липсата на съфинансиране и устойчива държавна политика за подкрепа на работата на организацията - част от цялата глобална екосистема за защита на децата в интернет - налагат тя да преустанови дейността си в края на годината. Българският Център за безопасен интернет действа от 2005 г. с частичната финансова подкрепа на европейските програми "Безопасен интернет" и от 2014 г. - "По-добър интернет за децата". Дейностите на Центъра се осъществяват от Асоциация "Родители" и фондация "Приложни изследвания и комуникации". Центърът за безопасен интернет може да помогне на децата в случаи на онлайн тормоз, на откраднати профили, злоупотреба с лични данни и разпространяване на голи снимки. Центърът е доверен партньор на Facebook, Instagram, TikTok, Google и YouTube и като такъв може да свали страница, профил, група в която се разпространяват голи снимки, неподходящо съдържание или се осъществява онлайн тормоз.Горещата линия на Центъра е получила 63 228 сигнала свързани с незаконни и вредни действия срещу деца и младежи онлайн. Те са били разрешени благодарение на намесата на Центъра и партньорските му организации, както и органите на реда.

Отговорното отношение и усилията на телекомите като Yettel и неправителственоте организации у нас се допълва и от родителите. Всяко второ дете, жертва на онлайн тормоз е споделило това с родителите си.Ролята на семейството и родителите за защита на децата от опасностите в интернет е съществена, като според резултатите от изследването на Yettel , голямото мнозинство (87%) от родителите в България, считат че знаят какво прави детето им в интернет и са готови да говорят с детето си за интенрнет насилието.

Статистиката на Центъра за безопасен интернет сочи, че сигналите за сексуална онлайн експлоатация са все по-често срещани във възрастта 12-18 г., особено след COVID-19 пандемията, а възрастовата граница за онлайн тормоз е паднала до 7 г. Това показва, че все по-малки деца са в мрежата и стават жертви в различни онлайн ситуации, затова е от съществено значение техните родители и учители да са добре информирани и подготвени как да реагират на рисковете, които крие онлайн пространството, особено социалните мрежи.