„Коледният морков“ на Aldi е най-ефективната коледна реклама във Великобритания тази Коледа

Неизменна част от празничната атмосфера в страната от 2016г. насам, новата история за моркова Кевин се откроява в изследванията на KANTAR като „най-празнична“, „най-отличителна“ и „най-приятна“ коледна кампания за 2021г.

от Redlink , Източник: Kantar
„Коледният морков“ на Aldi е най-ефективната коледна реклама във Великобритания тази Коледа Снимка: Aldi UK

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Коледните реклами с разказваните в тях истории и използването на известна музика се отличават със силата си да предизвикват емоции. За разлика от стандартните реклами през годината, те обикновено ни отвеждат на емоционални пътешествия, изпълнени с изненади, сантименталност, тъга и много усмивки. С изобилието от предизвиквани емоции, изживяването от коледните реклами обикновено е приятно и е мощен фактор за добро настроение. Тези положителни чувства осигуряват „ореол“ за марката, като помагат да се изгради предразположение за избора ѝ пред други в дългосрочен план, а не само краткосрочно през „златното тримесечие“ за продажбите в края на годината.

В Обединеното кралство коледните реклами събуждат празничното настроение и са неизменна част от празничния сезон. 46% от хората във Великобритания казват, че ги обичат, а 43% желаят рекламите през останалата част от годината да са също толкова добри, колкото са по Коледа. Затова и годишната оценка на KANTAR на празничните реклами в Обединеното Кралство осигурява вдъхновение за по-ефективна реклама през цялата година.

Данните на Kantar тази година показват, че 35% от хората смятат, че тази Коледа е по-важен особеният акцент върху приятелите и семейството, като този процент достига до 54% сред възрастовата група 16-34 и семейства с деца. 26% заявяват, че тази година планират да изхарчат по-малко по празниците, което определя и по-малкото фокусиране върху екстравагантните разходи тази година. Най-успешните реклами на празничния сезон в края на 2021г. са уловили тези настроения, превръщайки ги в подходящи за техните марки и продукти. Рекламите, които не успяват да получат силен резонанс тази година, са тези с тъжни или сложни сюжетни линии, където планираният щастлив край не се откроява ярко или публиката се чувства объркана.

„Коледен морков“ на Aldi взема короната като най-добрата коледна реклама за 2021 г. и е най-добрата им от 2016г., когато за пръв път е представен морковът Кевин, досега. Това е шеста поред коледна история с участието на моркова Кевин, създадена от агенцията McCann за Aldi.

Вдъхновена от „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс, рекламата разказва историята на мразещия Коледа банан на име Ebanana Scrooge (заигравка с Ибанизър Скрудж). В анимираната история виждаме как Ибанана е посетен от Кевин („духът на Коледа“), който го отвежда на магическо пътешествие из заснежения град. Освен Кевин, в рекламата има множество герои плодове и зеленчуци като Малкия Том, Пийс и Добра воля, както и Маркъс „Радишфорд“ - озвучен от известния със своята благотворителна дейност футболист Маркъс Ръшфорд. Към края на коледната история Ибанана променя мнението си за Коледа и посещава дикенсовото семейството на Кевин с коледен пудинг.

Преразказването на една от най-известните и обичани коледни истории на всички времена – „Коледна песен“ на Дикенс и завършека ѝ със силното, просто послание „Ако искаш да бъдеш щастлив, трябва да бъдеш мил“, е лесно за разбиране от аудиторията. „Коледен морков“ е една от най-малко шестте реклами във Великобритания този сезон, които се опитват да се възползват от добротата като начин за спечелване на внимание, но е далеч най-ефективната сред тях. Рекламата се класира на 1-во място в изследването чрез LinkExpress на 24 празнични реклами сред 3600 души във Великобиртания и се откроява като „най-празничната“, „най-приятна“ и „най-отличима“ реклама за сезона.

Разбирането на аудиторията и използването на духа на времето помага на рекламата да привлича вниманието, но трябва смелост, креативност, оригиналност и ефективно разказване на истории, за да се разгърне силата й.

„Коледен морков“ е вдъхновяващ пример и за това как една марка може да предаде сериозните послания за каузата на марката по автентичен начин: в този случай поднесена със забавния и безгрижен хумор, типичен за личността на „лицето“ на Aldi – моркова Кевин. Умното включване на „Маркъс Радишфорд“ добавя към хумора, но най-важното е, че заимства от славата на Рашфорд в борбата му с хранителната бедност, позволявайки на рекламата интуитивно да предаде как Aldi действа в тази област чрез партньорството си с Neighbourly. И това е още едно постижение на рекламата, тъй като е най-успешната от всички празнични реклами тази година в предаването на това, че марката има принос за обществото. Каузата на марката е оживена по ориентиран към марката начин.

„Коледен морков“ също служи като чудесен пример за силата на последователността: когато имате страхотна творческа платформа, придържайте се към нея. Кевин и приятелите му се превръщат в отличителни активи на марката за Aldi. Рекламата е в първите 6%, когато става въпрос за „сила на връзка с марката“ в рекламата, според проучването на KANTAR. Докато „Коледна песен“ на Дикенс е много позната история, начинът, по който е оживена в тази реклама я превръща в оригинална.