Кухня-призрак е бъдещето на ресторантите

Бъдещето на храненето с доставка очертава нов модел на оптимизация на операциите по приготвяне на храната.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Chipotle Digital Kitchen Снимка: Chipotle Digital Kitchen

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Най-популярният модел на вечеря в ресторант все повече става вечерята, поръчана от ресторант за вкъщи. Това трайно променя индустрията и отваря място за напълно ново явление, наречено кухня-призрак. Вместо да наемат, оборудват и пълнят с персонал цели ресторанти с кухненска част, ресторантите се обръщат към такива кухни-призраци, където може да се ползва само площ за приготвяне на храна, предназначена за вкъщи с доставка или получаване на място.

Според Евромонитор бизнесът на кухните-призраци може да достигне един трилион долара през 2030 година, така че не е изненада, че в тази посока вече се развиват някои от най-големите играчи в полето на хранителната индустрия. През ноември 2020 Chipotle представя своята първа кухня-призрак, наречена Chipotle Digital Kitchen. Това е дигитален прототип на заведение, което работи само с доставки или поръчки за получаване на място, но няма опция за консумация в заведение.

Веригата хранителни магазини Крогер през октомври тази година стартира партньорство с ClusterTruck – стартъп за доставка на храна. В рамките на партньорството Крогер ще предоставя на КлъстърТрък кухни-призраци, в които да се приготвя прясна храна за доставка по предварителна заявка, като доставките ще са абсолютно безплатни. Според двете компании това е съвсем нов модел, който обединява по максимално удобен начин в едно заявка, приготвяне и доставка.

DoorDash се включва в тази тенденция като на 26 октомври отваря програмата си за доставки, която позволява на затворените заради пандемията ресторанти да отворят врати виртуално и да доставят на клиентите си храна чрез кухни-призраци.

Инвеститорите също търсят възможности в тази посока. През юли тази година компанията за кухни-призраци Zuul, сред чиито клиенти е популярната верига за салати Суийтгрийн, събира 9 милиона долара инвестиции, като първата си локация е отворила по-малко от година преди това - през септември 2019. Травис Каланик – един от основателите и бивш СЕО на Uber, инвестира 130 милиона долара в собствения си стартъп за кухни-призраци CloudKitchens. По същото време СофтБанк влагат 120 милиона в Nextbite – портфолио от ресторанти, които съществуват само в платформите за доставка на храна и са изцяло базирани в кухни-призраци.

Нюйоркският стартъп Kitch има амбицията да стане еквивалент на Airbnb на кухните-призраци. Неговата платформа свързва потенциалните клиенти, търсещи свободни кухни, с хотели или големи ресторанти, които в момента не работят или не са достатъчно натоварени.

Само за пет години – между 2014 до 2019 доставките на храна са се удвоили като бизнес според Евромонитор. Следващата крачка изглежда е тази – представата за ресторант да се промени от място, където се яде към място, където само се готви.