Криптограмотност

Финансовите институции и финтех компаниите се опитват да демистифицират мета-икономиката.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Криптограмотност

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

82% от глобалните потребители смятат, че финансовата индустрия ще бъде повлияна от метавселената, според проучване на Wunderman Thompson Data, проведено за Wunderman Thompson Intelligence през март 2022 г. Водещите финансови институции споделят тези настроения и прогнозират, че метавселената ще стане значителна икономическа сила.

Икономиката на метавселена може да нарасне до 13 трилиона долара до 2030 г., според анализ на Citi от април 2022 г. Goldman Sachs и Morgan Stanley виждат метавселената като пазарна възможност за 8 трилиона долара, докато JPMorgan оценява метавселената на 1 трилион долара на година през февруари 2022 г.

Водещите финансови и политически играчи предприемат стъпки за изграждане на дигитални икономики. Нюйоркската фондова борса се подготвя за търговия с NFT и криптовалута със заявка за търговска марка, подадена през февруари 2022 г., за виртуален пазар за търговия. Ерик Адамс, кмет на Ню Йорк, след избирането си през ноември 2021 г. обяви, че ще вземе първите си три заплати в биткойн, след обещанието на кмета на Маями Франсис Суарес по-рано същия месец да получи следващата си заплата в биткойн.

И все пак има липса на яснота около метавселената. Докато огромното мнозинство от глобалните потребители (78%) отговарят, че имат известна осведоменост за криптовалутата, само 15% казват, че знаят какво е това и могат да го обяснят добре на някой друг – това показва проучване на Wunderman Thompson Data за Wunderman Thompson Intelligence.

Финансовите марки се намесват, за да запълнят празнината в крипто образованието.

Fidelity Investments откри финансов образователен център в метавселената през април 2022 г. Разположен в Decentraland, всеки от осемте етажа на виртуалното пространство помага на посетителите да се обучават за основите на инвестирането, метавселената и да научат за новия фонд за борсова търговия на Fidelity. Центърът е създаден, за да "ангажира и информира ново поколение инвеститори", казват от марката.

През февруари 2022 г. Mastercard разшири своите консултантски услуги, за да обхване криптовалутата, NFT и отвореното банкиране. Новият пакет от услуги ще помогне на банките и бизнеса да се ангажират с дигитални активи като криптовалута и NFT, да се справят с оценката на риска за дигитални валути и NFT, и ще предлагат консултации при разработването на дигитални портфейли, крипто кредитни карти и програми за крипто лоялност.

„Тази еволюция на консултирането е признание за променящия се свят и за нашия променящ се бизнес. Става дума за това да помогнем на клиентите да се ориентират в днешните предизвикателства и да предвидят какво следва“, казва Радж Сешадри, президент на отдела за данни и услуги в Mastercard.

Visa стартира крипто-консултантска услуга за финансови институции и търговци през декември 2021 г. Новата услуга е насочена към финансови институции, които искат да привличат или задържат клиенти с крипто предложения, търговци на дребно, които искат да се задълбочат в NFT, или банки, изследващи дигитални валути, казва компанията .

Министерството на финансите на САЩ стартира кампания за обучение на обществеността относно криптовалутите през март 2022 г. Нели Лианг, заместник-секретар на министерството на финансите на САЩ за вътрешните финанси, казва в интервю, че инициативата има за цел да повиши осведомеността относно рисковете от инвестиране в криптовалути с движението на дигитални активи от периферията на финансовата система към мейнстрийма, както съобщава Ройтерс. Новосъздадената комисия за образование по финансова грамотност към министерството на финансите на САЩ ще отговаря за създаването на образователни материали и организирането на информационни дейности за информиране на обществеността за това как работят крипто активите и как те се различават от другите форми на плащане.

„Чуваме все повече и повече за инвеститори и домакинства, които купуват крипто активи, и осъзнаваме сложността на функционирането на някои от тези активи“, казва Лианг. „Имаме чувството, че това е област, в която повече образование и повече информираност могат да бъдат полезни.“

С възхода си метавселената стартира нови възможности за търговия и зараждаща се икономика на дигитални стоки – всичко това ще промени навиците за харчене. Създава се нова метаикономика, но тя трябва да започне с образоване на потребителите. Бъдещето на дигиталните икономики зависи не само от масовото им приемане, но и от образованието както на потребителите, така и на марките.