Изглежда се нуждаеш от Исландия

Новата туристическа кампания на Исландия, създадена от M&C Saаtchi завладя световните медии, но предизвика съдебен процес и противоречиви реакции в страната.

от Redlink
Изглежда се нуждаеш от Исландия

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Към 2019 г. Исландия се налага като една от най-предпочитаните туристически дестинации в света. Броят на туристите, посетили страната, е нараснал четири пъти за периода от 2012 до 2018 година. Пандемията спира туризма навсякъде по света и исландското правителство иска да предприеме мерки за бързото възстановяване на важния за икономиката на страната туристически сектор. Исландия е сред водещите страни в света по контролиране на разпространението на вируса и е сред първите, които се отварят за чуждестранни посетители от 15-ти юни 2020. Благодарение на ниската гъстота на населението и големите, пусти пространства, Исландия е идеалната дестинация и за времената на социална изолация.

Promote Iceland (публично-частна организация, основана да ръководи маркетинга и рекламата на Исландия на чужди пазари), отделя милиард и петстотин хиляди исландски крони (окoло 10 милиона евро) и обявява в началото на април конкурс с ускорена процедура за създаването на интегрирана маркетингова кампания, включваща реклама, PR, социални медии и маркетинг чрез преживявания, промотираща Исландия като пост-ковид туристическа дестинация. Конкурсът на Promote Iceland е първият голям туристически проект в света след появата на вируса в Китай през януари и предвижда кампанията да обхване 20 страни, с фокус САЩ, Великобритания, Германия, Канада и Дания.

Получени са 15 предложения, а при финалната им оценка договорът печели M&C Saatchi и местната дигитална агенция Peel. Екипът по проекта, под ръководството на Ню-Йоркското подразделение на групата SS+K и партньорът Лени Стърн, включва още M&C Saatchi London, базираните във Великобритания агенции от групата M&C Saatchi Talk, M&C Saatchi Intelligence, както и редица други компании от веригата в Европа.

Класираният на второ място участник Pipar/TBWA (със само 0,82 точки разлика) счита, че условията на конкурса не са спазени и завежда съдебно дело срещу Исландската Държавна Агенция за Обществени Поръчки. От Pipar искат спиране на изпълнението по договора, докато съдът се произнесе за законосъобразността на процедурата. Техният основен аргумент е, че M&C Saatchi са обект на публично известно разследване за данъчни нарушения от страна на британските власти, което ги дисквалифицира от право на участие в конкурса. В допълнение от Pipar/TBWA отбелязват, че чуждестранната компания не е данъчно задължена в Исландия и по този начин има несправедливо ценово предимство пред исландските агенции, които трябва да плащат ДДС в Исландия.


Въпреки оспорването на процедурата M&C Saatchi, заедно с Promote Icelnad, провежда глобално проучване как изолацията и карантината са се отразили на живота на хората и разработва, координира и менажира провеждането на глобална кампания. Първият резултат от сътрудничеството на M&C Saatchi и Promote Icelnad излиза в края на юни 2020, лансирайки платформата ItLooksLikeYouNeedIceland.


Видеото се обръща към изтощените от социалната изолация хора по света и ги призовава: „Изглежда, че вече ви писна. Изглежда, че имате нужда от Исландия“.

Дългото време, прекарано в затворени пространства, изолацията, работата от вкъщи и безкрайните видео разговори, нарушаването на ежедневната рутина, увеличава много нивата на стрес, на който са подложени хората по света. За стресираните от пандемията хора, нямащи търпение да пътуват отново, кампанията подчертава предимствата на Исландия като дестинация: девствена природа, необятна красива пустош и разнообразие от нови изживявания, които ще възстановят психическия им баланс.

На 15.07.2020 M&C Saatchi стартират и вдъхновената от терапията с писъци кампания: „Изглежда имаш нужда да го изкараш навън“. В продължение на две седмици хората по света могат да посетят https://lookslikeyouneediceland.com , където да излеят натрупания стрес и напрежение с крясък, който да огласи чрез високоговорители едно от седем отдалечени и изумително красиви места в Исландия. “Всеки може да се припознае в онова чувство на облекчение, което изпитваме когато излеем гнева и напрежението си и те престанат да ни тежат. А какво по-добро място би могло да има за това от Исландия? Тя е наистина магическо, целебно място и ние искаме да покажем това на всеки, който е принуден да седи само вкъщи“ - коментира Арт директора на кампанията Ieva Paulina.

Част от кампанията е и 60 сек. клип „Let it Out”, произведен от Skot Productions и режисиран от награждаваните исландски режисьори Samuel и Gunnar, който показва познати сцени от живота на принудените да спазват карантина хора по света: бомбардиране с лоши новини, неуспешни опити за правене на прическа, подреждане на пъзел или празнуване на рожден ден в изолация. Един по един героите от клипа изливат натрупания гняв и недоволство с крясък, който ги пренася сред пустошта на красивата исландска природа, където спокойно могат да излеят гнева си и да се почувстват презаредени.

За по-малко от седмица след старта си, тази кампания обиколи всички световни медии и получи огромен отзвук, включително и отразяване от повечето медии в България. Извън съдебния процес и световното медийно внимание, LetItOut предизвика противоречиви реакции в самата Исландия. Много исландци изразяват в социалните медии недоволствотo си от подхода в кампанията, определяйки го като „глупав“ и „без никаква връзка с реалността в Исландия“. Други изразяват безпокойство, че крясъците, излъчвани от високоговорителите, ще нарушат тишината и спокойствието на исландската природа и ще намалят нейната привлекателност. Някои дори заплашват да изключат колоните, за да може туристите спокойно да се наслаждават на красотата на природата.

Вероятно тепърва предстои да чуваме още за тази кампания и постигнатите от нея резултати на всички големи рекламни фестивали по света.