Швеция не е Швейцария

Новата туристическа реклама на Visit Sweden, създадена от Forsman&Bodenfors, цели да сложи край на объркването на двете страни

от Redlink
Швеция не е Швейцария

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Случвало ли ви се е да объркате Швеция с Швейцария? Вероятно не толкова често, колкото Словения и Словакия. Оказва се обаче, че всяка година повече от 120 000 души търсят в Google отговор на въпроса “Швеция и Швейцария едно и също ли са?“. Объркването на двете страни се е случвало на световни лидери, организатори на събития и дори на Нюйоркската фондова борса.

Проучване на Visit Sweden - туристическия борд на Швеция, организация целяща насърчаването на туризма в страната – показва, че 50% от анкетираните в САЩ и 43% във Великобритания признават, че бъркат двете страни. Това объркване понякога има и доста неприятни последици: един на всеки десет американски респонденти е признал, че е резервирал или почти е резервирал полет, обиколка или дейност в грешната страна, когато пътува до Швеция или Швейцария. Повече от 1 на 10 британци признават, че объркват Швеция и Швейцария като едно и също, а 28% също погрешно подчертават IKEA или ABBA като неща, които обичат в Швейцария, а не в Швеция.

"Ако за хората е трудно да различават нашите две страни, трябва да им помогнем", казва Сузане Андерсон, главен изпълнителен директор на Visit Sweden. "Не можем да променим имената на нашите нации, но можем да станем по-различни…Ето защо вярваме, че е време да решим кой какво насърчава и да се надяваме, че можем да постигнем споразумение".

И точно това, с доза хумор, прави разпространяваното в социалните медии рекламно видео на Visit Sweden, „Добре дошли в Швеция (не Швейцария)“, създадено от агенцията Forsman&Bodenfors. В него Швеция се обръща с официално предложение към приятелска Швейцария да се разберат коя страна на кои свои привлекателни аспекти ще залага в рекламата си, за да се избягва объркването в бъдеще.

За да направи ясно разграничението между двете държави, Visit Sweden описва подробно някои начини, по които двете страни се различават: „Докато Швейцария има един от най-големите златни резерви в света, Швеция има „горско злато". Ще комуникираме неща като пясъчни брегове, руфтоп барове и тишина. Междувременно Швейцария ще се съсредоточи върху банките, планинските върхове и йоделинга. Все още очакваме официален отговор, но се надяваме, че Швейцария е готова да преговаря с нас по този важен въпрос" се казва във видеото на Visit Sweden.

"Да се открои Швеция в конкурентния свят на туризма не е лесно. И ако хората мислят, че Швеция е същата страна като Швейцария, това очевидно я прави още по-трудна. С тази кампания се надяваме да решим и двата проблема", заявява Маркус Хегльоф, криейтив във Forsman & Bodenfors. Видеото „Добре дошли в Швеция (не Швейцария)“ е първата глобална активация, стартирана в рамките на дългосрочната концепция на марката "Дестинация от различно естество".

Швейцарския туристически борд Switzerland Tourism заявява, че не коментира рекламните дейности на други туристически организации. Въпреки това, Switzerland Tourism ще се радва да види „друга хумористична туристическа реклама“.