Новата кампания на Ribena, създадена от BBH London: Горе главата

Марката помага на хората да се посмеят на дребните спънки в ежедневието

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Ribena (собственост на Suntory Beverage&Food) е марка газирани и негазарани плодови безалкохолни наптитки на базата на касис с британски произход, любима на поколения потребители във Великобритания още от създаването си през 1938 г.

Ribena стартира кампания, популяризираща новото позициониране на марката, представяйки лозунга „Горе главата“ с два забавни филма и външна реклама, които съсъдржат много познати ситуации за всеки, който се е мъчил да паркира успоредно или е бил строго осъден от котка. Представлявайки голяма промяна в посоката на Ribena, „Горе главата“ се фокусира върху онези неудобни моменти от ежедневието (като да наречете шефа си „мамо“), които може да ви накарат да настръхнете в момента, но след като бъдат споделени с приятели, стават добър повод за смях на всички.

В центъра на кампанията са две забавни видеа, режисирани от Томас Ормонд чрез продуцентската компания Mindseye. В първия клип от серията виждаме мъж, който се опитва да паркира успоредно и се чувства под напрежение благодарение на тясното място, автобусната спирка и шофьор на камион, който предлага някои не толкова полезни съвети. Докато опит след опит за паркиране вървят погрешно, различни котки – „най-осъдителното животно“ на природата, както казват от BBH – се включват с разочаровано поклащане на глава и укорителното „Maaaaate“. Мъжът посяга към своята Ribena и след като отпие, нещата се обръщат – той вече е в ролята на наблюдател, а една от котките е на мястото на шофьора и се справя още по-зле. Гласът зад кадър казва: „Когато паркираш под високо напрежение… Вдигни брадичката,горе главата приятелю!"

Другият филм показва жена, която проверява отражението си в затъмнено стъкло на колата, само за да може тийнейджър – второто най-осъдително същество в света (след котката) – да свали прозореца и да й хвърли смразяващ поглед. Тази неловка ситуация продължава да я преследва на различни отразяващи повърхности, докато тя извади бутилката си Ribena.

Съсредоточена около двата филма, режисирани от Томас Ормонд от Mindseye в сътрудничество с BBH, кампанията включва и онлайн видео, външна реклама, социални медии и маркетинг активности в магазините, подтикващи купувачите да посегнат към напитката.

Това е първата кампания създадена от BBH London за Ribena, след назначавенто и за творческа агенция на марката през 2021г. и е част от дългосрочна стратегия на марката, която предвижда да инвестира 7 милиона британски лири това лято, за да достигне до 91% от пълнолетните потребители в Обединеното кралство.

„Не всеки ден имате шанса да вземете емблематична, обичана британска марка и да я преосмислите за света“, казва Хелън Роудс от BBH. „Приехме тази задача много сериозно, но също така се забавлявахме докато правим кампанията. Анимираните котки са само началото. Това е платформа на марката с безкрайни възможности да накараме за Ribena да се говори"