Коя е Марина Прието и защо спечели Creative B2B Lions Grand Prix

Вижте кампанията „Запознайте се с Марина Прието“, с която David Madrid и JCDecaux доказват, че рекламата в метрото наистина работи

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Тази година в конкурса Creative B2B Lions на Cannes Lions International Festival of Creativity, в който се отличава променящата играта творческа работа в B2B пространството, бяха получени 371 заявки и бяха присъдени 13 лъва: шест златни, четири сребърни, два бронзови, а Grand Prix журито присъди на кампанията „Запознайте се с Марина Прието“ на David Madrid за JCDecaux.

Коя е Марина Прието? Това се питат хиляди испанци, когато се натъкват на снимки на 100-годишна дама в метростанциите на мадридското метро. Снимки на бабата в Инстаграм, на които тя полива растенията си, яде чурос или подремва, изпълват стотици рекламни пространства в столицата само за една нощ. Хората започват да я търсят, да я следват, да я обсъждат в социалните мрежи и дори да си правят селфита с нейни снимки по билбордовете. Но никой не знае коя е тази дама и защо снимките й са из мадридското метро. Всъщност, това е кампания на компанията за външна реклама JCDecaux, създадена от DAVID Madrid.

Тъй като инвестициите във външна реклама в Испания намаляват, JCDecaux искат да променят тази негативна тенденция с кампания показваща, че медиите им работят. И точно тук се намесва Марина Прието. Нежна 100-годишна баба, която споделя собствено съдържание в социалните мрежи, но има само 28 последователи. Ако тя може да стане известна благодарение на външна реклама, то всяка марка би могла да направи същото.
DAVID Madrid и JCDecaux поставят всички профилни снимки на Марина Прието на повече от 300 медийни пространства в мадридското метро, които не са закупени от марки. След това хората и пресата започват да говорят за Марина, да я следват (+ 39 285% ръст на нейните последователи), да взаимодействат с нея (+ 13 405% ангажираност) и дори да искат да си сътрудничат с нея.

И когато шумотевицата около Марина е най-висока, JCDecaux се възползва от възможността да разкрият участието си в тази мистериозна кампания на възрастната жена пред маркетинг лидерите на наградите Effie. Там те показват силата на рекламите в метрото, убеждавайки брандовете отново да реинвестират в медиите. В резултат повече от 180 марки като Havaianas, Samsung или HBO Max отново инвестират в реклама в метрото, а JCDecaux има рекордни резервации на рекламни формати.

Уникалната рекламна кампания завладява хилядите ежедневно пътуваши с метрото в Мадрид и доказва, че дори и най-неочакваните личности могат да се превърнат в сензации в социалните медии. Успехът на кампанията в стимулирането на онлайн ангажираността подчертава един критичен момент: рекламата в метрото може безпроблемно да преодолее пропастта между офлайн и онлайн световете, превръщайки пасивните наблюдатели в активни участници.

Председателят на Creative B2B журито, Andisa Ntsubane, управляващ изпълнителен директор на марката, маркетинга и комуникациите във Vodacom Group Africa, казва: „Историята на Марина Прието е история за интрига, надежда, вдъхновение и възможности. Мощен, проницателен и изобретателен начин за ангажиране на публиката, като същевременно доказва бизнес аргумент. Проста и интелигентна B2B идея, която доказва, че не винаги е необходимо да използвате AI или технологии от ново поколение, за да постигнете пробив.