Американска любовна история – рекламата на Volkswagen за Super Bowl 2024

Volkswagen се завръща на най-голямата рекламна сцена след 11-годишна пауза, като залага на носталгия и емоции в реклама, посветена на 75-та годишнина на марката в САЩ

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Volskwagen се завърна с излъчването на реклама в голямата игра за първи път след 2014г.
Излъчената по време на Super Bowl 58 реклама “American Love Story” ( Американска любовна история) направи Volkswagen големия победител сред всички рекламирани пред най-голямата телевизионна аудитория на всички времена автомобилни марки. Според класацията на EDO, която определя как всяка реклама действително увеличава ангажираността на потребителите с рекламираната марка веднага след излъчването ѝ, индекса на ангажираност на рекламата на Volkswagen е 1640, което я класира на първо място сред рекламите на всички други автомобилни марки и на 3-то място сред всички излъчени по време на Super Bowl 58 реклами.

60-секундна версия на „Американска любовна история“, излъчена по време на Голямата Игра, е посветенa на 75-та годишнина на марката в САЩ и е една ярка, носталгична разходка из 75-годишната история на Vokswagen в Америка, която подчертава силата на марката и емоционалната й връзка с хората., Рекламата, която е своеобразно любовно писмо на марката към потребителите ѝ в САЩ, започва с пристигането на първите автомобили Type 1 – с умиление наречен "The Beetle" – внесени от холандския бизнесмен Бен Пон през 1949г. Съчетавайки исторически и пресъздадени кадри, филмът е изпълнен със завладяващи визуализации, които капсулират ролята на Volkswagen в някои от най-разпознаваемите културни моменти в Америка, подчертавайки обединяващото въздействие на марката. Рекламата е изпълнена с културни препратки, към Уудсток, "Семейство Симпсън“, "The Love Bug" "Herbie Rides Again", "Herbie Goes to Monte Carlo" и дори Star Wars. Филмът завършва с фокус върху новия електрически ID. Buzz на Volkswagen и посланието: "Ние оформяме неговия метал.Ти оформяш душата му."


Изборът на музиката съвсем не е случаен.„Американска любовна история“ се развива на фона на пламенния хит на Нийл Даймънд от 1971 г. "I Am... I Said", която е за момент от живота на самия Нийл Даймънд, когато той е бил на кръстопът и резонира с онези, които се стремят да намерят своятапринадлежност и да разберат света около тях, точно както Beetle предприема плахото си пътуване в по-голямата и по-добра Америка. В рекламата няма диалог и няма нито една звезда (ако не броим Барт и Лиза Симпсън), въпреки факта, че известните лица са в основата на повечето Super Bowl реклами, особено в последните години.

Рекламата е създадена от дългогодишната творческа и рекламна агенция на марката Johannes Leonardo, и е режисирана от носителят на награда "Еми" Ланс Акорд , който също така е режисирал и рекламата на Volkswagen за Super Bowl от 2011 г. "Силата”(The Force), която беше обявена за най-добра реклама на 2011 г. от Adweek, Creativity и YouTube и от 2015г. е най-споделяната Super Bowl реклама на всички времена според USA Today.

Американска любовна история не слага фокус върху определeн модел на VW и има за цел да "запали любовта към марката", казва Джонатан Сантана, ECD в творческата агенция Johannes Leonardo, която работи по създаването на рекламата от Септември 2023г. Спорeд анализите на Super Bowl рекламите от студентите на Kellogg School of Marketing, емоционалният подход и силният брандинг определено допринася за постигането на целта на рекламата на VW да се засили връзката на марката с потребителите ѝ.
Разказваш любовна история или изпращаш любовно писмо, защото искаш да предизвикаш емоция, искаш да предизвикаш чувство, искаш да има искра“ казва
Рейчъл Залузек, SVP клиентско изживяване и бранд
маркетинга на Volkswagen of America. "Не можете да измерите тази искра в непосредствените продажби." завършва Залузек.