Адамо 2050 - една история от бъдещето за последното бебе, родено в Италия

Марката бебешки храни Plasmon и агенцията DUDE подчертават екстремните последици от намаляващата раждаемост в Италия с късометражен филм

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Раждаемостта в Италия намалява всяка година от 2008 г. насам и през 2022 г. пада под прага от 400 000: спад от над 25% в сравнение с ражданията през 2011 г. (546 607). В третата най-стара държава в света, това е най-ниската регистрирана раждаемост от обединението ѝ през 1861 г. Това е от години сериозен проблем за страната с последици, които варират от социални и културни до икономически.

Plasmon, водещата марка за бебешки храни в Италия, част от The Kraft Heinz Company, стартира кампанията Adamo 2050, истинска история от бъдещето. Кампанията има за цел да се започне сериозен разговор за сътрудничество и въвеждане на национални политики, които подкрепят родителството, като в същото време оказва натиск върху институциите и италианското правителство да променят разпоредбите в законодателството.

В основата на кампанията е вълнуващият осемминутен късометражен филм „Адамо“, действието в който се развива през 2050 г. Филмът, създаден от независимата творческа агенция DUDE, е заснет в стил mocumentary и се фокусира върху историята на последното дете, родено в Италия през 2050 г. след десетилетията на пренебрегване на демографската криза в страната. Във филма виждаме как Адамо е роден в празно родилно отделение, срещаме се с неговите „самотни“ нови родители, акушерка и учителка в детска градина, чиято работа вече не съществува. Накрая, експертът демограф Алесандро Розина, който отдавна предвиждаше този апокалиптичен сценарий, обсъжда последствията от пренебрегването на проблема.

Кампанията се поддържа от уебсайта adamo50.com, където потребителите могат да се потопят задълбочено в причините, довели Италия до последно място в европейската класация за раждания. Както физическите лица, така и компаниите могат също да подпишат „обещанието на Адамо“, колективен ангажимент, който ще подкрепи усилията на Plasmon да ангажира институциите и да настоява за законодателни промени.

Франческо Мескиери, ръководител на маркетинга в Plasmon, коментира: „Става все по-необходимо брандовете да заемат позиция по съответните социални въпроси и да започнат да изпълняват конкретни проекти, за да предизвикат промяна. Plasmon, който е на страната на родителите в Италия повече от 120 години, не може да разглежда демографския спад като екзогенна променлива и иска да подчертае и адресира различните проблеми, засягащи младите хора и новите семейства. Платформата Adamo 2050 има амбицията да събере компании и институции на една маса, с цел да могат да формулират осезаеми предложения, които гарантират на всеки, ако желае, възможността да изгради семейство.“

В допълнение към филма, който ще бъде публикуван онлайн, кампанията включва VOD, социални медии, дигитална реклама и печатна кампания в националните вестници на Италия. За медийното планиране и купуване на камапнията отговаря Dentsu.