Глобалните инвестиции в реклама с рекорден ръст през 2021

от Redlink , Източник: WARC
Глобалните инвестиции в реклама с рекорден ръст през 2021

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Световният рекламен пазар се е възстановил ударно от спада поради COVID-19 миналата година, според новите тримесечни прогнози за инвестициите в последния доклад на WARC Data Global Ad Trends, които показват, че разходите са се увеличили с 23,6% до общо 157,6 млрд. долара през второто тримесечие на 2021 г. - нов връх за период от тримесечие и най-силен ръст от над десетилетие насам.

Това увеличение за второто тримесечие идва след ръст от 12,5% през първото тримесечие; следователно, при 311,5 млрд. щатски долара бюджет, глобалните инвестиции в реклама са били със 17,8% по-високи през първите шест месеца на годината, отколкото през същия период на миналата 2020 г.

Това поставя пазара в ситуация на очакван ръст от 12,6% през 2021 г., почти двойно повече от първоначално предвидените 6,7%. По-нататъшен растеж от 8,2% се прогнозира за 2022 г., когато глобалният рекламен пазар ще достигне нива от повече от 700 млрд. щатски долара.

COVID-19 ускори най-силно дигиталната промяна в маркетинга

Разходите за 2020 г. за недигитални медии като печат, радио, телевизия и кино са намалели с една пета или 63 милиарда щатски долара, което се равнява на най-големия спад за този сектор в 40-годишния пазарен мониторинг на WARC.

Разходите онлайн обаче са нараснали с 9,4% (29,2 млрд. долара) през миналата година, подсилени от нарастващата електронна търговия (+ 27,4%), социалните медии (+ 18,3%) и инвестициите в онлайн видео (+ 15,9%).

Онлайн медиите са спечелили десет процентни пункта при разпределението на бюджета през миналата година в автомобилната и финансовата категории и това е темп на нарастване, който е двойно по-висок от средния преди пандемията.

Очаква се разходите за реклама за електронна търговия да нараснат с 35,2% тази година, най-вече в полза на Amazon. Разходите за търсене онлайн - където Google е най-големият играч - ще се увеличат с над една четвърт (26,2%) тази година, докато разходите за онлайн видео се очаква да нараснат със 17,7%, а социалните медии с 13,1% тази година.

Големият ръст в инвестициите за дигитална реклама се отбелязва и от анализаторите. „Ръстът в онлайн рекламни разходи обикновено изпреварва с около 20 процентни пункта офлайн медиите, но през последното тримесечие на 2020 г. това скочи до забележителните 41 пункта - абсолютна разлика от 41 млрд. Долара“ – коментира Джеймс Макдоналд, управляващ редактор, WARC Data.