Елиана Пумбру - мениджър бизнес развитие на Project Agora за променящите се условия за издателите, състоянието на programmatic купуването, авансовото наддаване и безопасността на марката

от Redlink
Елиана Пумбру - мениджър бизнес развитие на Project Agora за променящите се условия за издателите, състоянието на programmatic купуването, авансовото наддаване и безопасността на марката

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Project Agora стартира през 2014 г. с инвестиция от една от водещите холдингови групи за маркетинг и търговия в EMEA – TDG, за да даде възможност на собствениците на медии да извлекат максимална стойност от заинтересоваността на всеки посетител да инвестира в съдържание и услуги за своите местни общности. За рекламодателите Project Agora е тяхното представяне като обслужващ медиен партньор, предлагащ решения с гарантирани резултати, които да им помогнат да постигат бизнес целите си. Днес Project Agora е водена от продуктови решения и иновации компания, подкрепена от рисков капитал и наброяваща близо 100 души, която се превърна в медийния партньор за рекламодатели, издатели и търговци на дребно, които се стремят да разширят бизнеса си в развиващи се части на EMEA.

Елиана Пумбру, мениджър за бизнес развитие на издателите на Project Agora, говори за променящите се условия за издателите тази година, състоянието на programmatic, авансовото наддаване и безопасността на марката.

Това беше една изключителна година с много непредвидими промени.Как се изместиха приоритетите Ви, за да се приспособите към най-новите пазарни условия?
ЕП: Ние наистина живеем в безпрецедентни времена. COVID-19 промени начина, по който работим и правим бизнес. В Project Agora целият ни персонал работи отдалечено от март и това ще продължи до второ нареждане, тъй като нашият приоритет е здравето и безопасността на нашите служители. Въпреки това ние продължаваме неотклонно да инвестираме в пускане на нови продукти и в сътрудничество. 2020 беше важна година за нас, тъй като станахме основатели на Union – паневропейска видеоплатформа, която подпомага доставчици на премиум местно съдържание при достъп до разходи за видеореклами от международни марки, които искат да подкрепят местните медии, в момент, когато тяхното надеждно съдържание е необходимо повече от всякога на техните читатели.

Бихте ли казала малко повече за това, което се случва от страна на търсенето в бизнеса? Какви са тенденциите, които виждате да се развиват?
ЕП: От страна на търсенето виждаме доста силно представяне от Taboola, глобалният лидер за откриване на съдържание и ексклузивен партньор на Project Agora, който предлагаме чрез управлявани и програмни методи за закупуване, както и чрез нашата самостоятелна платформа. Използвайки Taboola, рекламодателите могат да ангажират потребителите точно в момента, в който те активно се стремят да консумират ново съдържание, изживявания, продукти или услуги. Технологията за препоръчване на съдържание на Taboola позволява на рекламодателите да се ангажират с потребителите по персонализиран начин в точния момент за осигуряване на реални бизнес резултати.

В международната преса се съобщи, че programmatic търговията се представя по-добре от другите рекламни потоци благодарение на своята гъвкавост и адаптивност. Смятате ли, че и на нашия пазар беше така? Дали това ще е от полза за издателите?
ЕП: Определено се очаква programmatic закупуването да нарасне през следващите години. В Project Agora ние монетизираме инвентара на нашите издатели чрез множество управлявани програмни и автоматизирани източници на търсене. Нашият приоритет е да увеличим максимално осигуряването на приходи от предлагането чрез продажба на всяка импресия на правилната ценова точка. Нашият екип за оптимизация на доходността, който е базиран в нашия Технически център, е посветен на разработването на начини за автоматично регулиране на лимити и правила с точно тази цел – да защитим издателите от продажба на техния инвентар на цени, по-ниски от истинската му стойност.

Много се говори за бързото развитие на практиките за откриване на съдържание. Как ги оценявате по отношение както на развитието на аудиторията, така и на монетизирането?
EP: Откриването на съдържание се оказва незаменим инструмент за издателите, когато става въпрос както за органична рециркулация, така и за приходи от реклама. Taboola проведе широко проучване на онлайн поведението на потребителите, за да разработи уникални нови решения, които увеличават ангажираността им. Най-новата ни функция Explore More е предназначена да стимулира потребителите на мобилни устройства, които влизат в сайта на издателя от социални медии и приложения, да останат по-дълго в сайта. Начинът, по който се прави това, е като ги ангажира отново, преди да излязат, като им предостави подходящи препоръки за съдържание. Explore More може да донесе средно 60% RPM (приходи на хиляда показвания на страница) и 100% органично увеличение на CTR на смартфон, и 45% RPM и 30% органично увеличение на CTR на таблет.

Какви инструменти и средства за монетизиране ще искате да стартирате през следващите месеци?
ЕП: Нашето решение за авансово наддаване е бижуто в короната на платформата за медийна технология за издатели на Project Agora. Проектирано да увеличава доходността, наддаването на PA позволява на издателите да увеличат конкуренцията при търсене, като същевременно им спестява ценни вътрешни рекламни операции и ресурси за развитие. Това е решение, което продължава да се развива с всяка нова иновационна вълна, за да помага на издателите да извличат максимална стойност от всяка налична импресия. В този аспект ние се стремим да подобряваме нашето решение с нови функции, приложими за различни технологии и интеграции за рекламни сървъри.

Кои са ключовите услуги, които ще предлагате на стратегическите си партньори през 2021 г. и след това?
ЕП: В Project Agora сме горди да се позиционираме като 360-градусова технологична група с най-добрите в класа си решения за увеличаване на доходността от откриване на показвания, видео и съдържание. Нашият преобразен потребителски интерфейс за продавачи предоставя подобрена система за анализ на сайтове, а предлагането в нашия новинарски център в Taboola обединява редакторски и търговски екипи за даване на тласък на прегледите на страници и приходите. Междувременно нашият екип за поддръжка работи 365 дни в годината, за да помага на нашите клиенти и да отстраняват неизправности в нашите решения чрез билетна система, а нашите специализирани мениджъри за осигуряване на успех на клиентите действат като консултанти на партньорите ни, за да можем да израстваме заедно!