Следващите пет години са решаващи за печатните медии

Печатните медии може и да оцелеят, но промяната е неизбежна.

от Redlink
Следващите пет години са решаващи за печатните медии

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Пейзажът на новинарските медии вероятно ще се промени значително през следващите пет години, тъй като намаляващите тиражи налагат драстична преоценка на икономиката на печатните вестници.

Най-новите данни на ABC за декември 2023 г. показват скромно месечно увеличение при някои заглавия (включително Financial Times +4%, Sunday Mail +5%), но по-голямата картина е мрачна, със спадове на годишна база между -2% (Metro) и -19% (Sunday People) за тези заглавия, които отчитат тиражите си публично.

Фиксираните разходи (печатници, разпространение) остават високи, въпреки че тиражът и приходите от реклама намаляват. Други ресурси, включително работни места на журналисти, се съкращават в много издателства.

Вестникарското съдържание на хартия има по-възрастна основна читателска аудитория, обикновено на възраст над 50 години, а продължителността на живота им е друг фактор, който издателите трябва да вземат предвид.

Reach, един от най-големите собственици на вестници в Обединеното кралство, отбелязва спад на операциите, свързани с традиционните печатни издания със 17% годишно през последните четири години. През декември 2023 г. тиражът на годишна база спада при Daily Mirror (-13%), Daily Express (-13%) и Daily Star (-14%).

Джим Мълън, главен изпълнителен директор на Reach, е казал на служителите, че остават между пет и седем години печеливш бизнес във вестникарския бизнес на хартия, съобщава Guardian. Самият The Guardian е едно от осемте национални заглавия, които запазват информацията за тиражите си в тайна и не я съобщават на ABC.

В момента печатът подкрепя дигиталния бизнес на изданията, казва Мълън, но „дигиталното съдържание ще стигне до момент, в който ще изплати този дълг и ще започна да подпомага печатния бизнес и ще поддържа тези заглавия работещи“.

Дразнещият брой реклами и изскачащи прозорци на уебсайтовете на големите вестници са необходими, ако бизнесът иска да компенсира спада в печатната реклама – особено ако хората не са готови да плащат за съдържание онлайн. Джим Мълън подчертава и важността на обема на съдържанието. „Трябва да получим определен брой показвания/импресии на страница, това е начинът, по който продаваме реклами, а рекламите носят приходи“, казва той. „Знам, че положението не е идеално. Но това е реалността, когато не говорим за ангажираност и качество.“