Превръща ли се Tik Tok в новия Google?

Проучване на Adobe показва, че 2 от всеки 5 американци използват Tik Tok като търсачка

от Redlink
Превръща ли се Tik Tok в новия Google?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Социалните медии се развиват бързо, а Tik Tok определено е сред най-бързо развиващите се платформи. TikTok вече не е само за забавление, а потребителите го използват и като търсачка. Защо потребителите използват TikTok като търсачка и какъв тип съдържание привлича вниманието им най-добре?
Отговор на тези въпроси дава публикуваните от Adobe резултати от проведено от тях проучване сред 808 потребители и собствениците на 251 бизнеса в САЩ, което осветява как Tik Tok отговаря на нуждите на потребителите за търсения и как бизнесите адаптират маркетинга си, за да се възползва от тази тенденция.

Американците предефинират отношенията си с търсачките, като TikTok се очертава като неочакван претендент.Средно 41% от потребителите са търсили в TikTok и техния дял е значително по-висок сред представителите на Gen Z - 64% или почти два от трима. Почти половината (49%) от милениалите и 29% от поколението X също използват TikTok за търсене, като процентът на бейби бумърите пада до 14%.

Това не означава, че Google е загубил значението си като платформа за търсене. Проучването установи, че 91% от потребителите все още го намират за най-полезно при търсене на информация, следвани от YouTube (39%), Bing (21%) и TikTok (17%).

Чатботовете, задвижвани от AI, също бързо се превръщат в предпочитан метод за търсене: една десета от анкетираните са се обърнали към ChatGPT за търсене на информация, като един на всеки 20 стига дотам, че го пита за лични финансови съвети.

Проучването на Adobe показва как и защо различните поколения използват Tik Tok за търсения.

Когато търсят в TikTok, потребителите най-често се обръщат към видео платформата кратка форма за нови рецепти, нова музика, съвети "Направи си сам" и съвети за мода и красота.

Запитани за предпочитанията за съдържание, повечето хора (62%) харесват най-много видео уроците на TikTok, но също така оценяват отзивите за продукти или услуги (39%) и личните истории (38%). Тези предпочитания за акаунти от първа ръка вероятно са причината потребителите да оценят TikTok високо за експертиза и опит.

Според респондентите в проучването, TikTok привлича потребителите, защото разполага с кратки и информативни видеоклипове, различен формат за разказване на истории и персонализирано съдържание, съобразено със зрителя.

Видео форматът и персонализираното съдържание са основните причини TikTok да бъде предпочитан пред традиционните търсачки.

44% от анкетираните казват, че краткият видео формат е "по-информативен и смилаем", а 34% се наслаждават на "аспекта на разказване на истории" на видеоклиповете в TikTok. Над един на всеки четирима бейби бумъри хареса "наративните видеоклипове" на платформата.

Собствениците на бизнес започват да разпознават неизползвания потенциал на TikTok като инструмент, който да отговори на търсенията на потребителите. Повече от половината собственици на бизнес (54%) използват TikTok за популяризиране на бизнеса си, публикувайки средно девет пъти месечно. Някои също са се възползвали от потенциала на инфлуенсър маркетинга, като 1 от 4 собственици на малък бизнес използва TikTok инфлуенсъри за продажби на продукти или промоции.

Средно собствениците на фирми отделят 15% от маркетинговия си бюджет за създаване на съдържание в TikTok. Проучването на Adobe посочва видовете съдържание, в което инвестират бизнесите, като 43% се опират на творческо съдържание, свързано с техния продукт, последвано от отзиви за продукти или услуги (36%),видео уроци (35%), лични анекдоти (29%), предизвикателства или меме -та (25%).

Въпреки, че Tik Tok изглежда обещаващо за собствениците на бизнеси и 53% от тях възнамеряват да увеличат инвестициите си в платформата, не липсват и предизвикателства.

Почти една трета смятат, че повишаването на степента на ангажираност е предизвикателство, докато над 25% се борят с последователното създаване на съдържание, привличане на по-голяма потребителска база и създаване на висококачествени видеоклипове.

Според Adobe, oнлайн инструменти като безплатен видео редактор дават възможност на собствениците на фирми да решат някои от тези проблеми, като им помагат да спестят пари и да направят видеоклипове в TikTok за минути. А що се отнася до привличането на по-голяма аудитория, освен тази от Gen Z, то резултатите от проучването показват, че повечето зрители се интересуват от видео- уроци и рецензии, особено когато те съдържат лични анекдоти и имат стил на разказване на истории, с който е лесно да се ангажират потребителите.

Американски потребители вече не се обръщат към TikTok само за забавление; Те също така го използват като търсачка, която е в контакт с това, което харесват. Това движение е особено очевидно сред по-младата аудитория, която не само получава съдържание, персонализирано според техните вкусове, но и разглежда TikTok като истински конкурент на утвърдените търсачки. Тъй като тази промяна набира скорост, има златна възможност за бизнеса, особено за по-малките, да впрегне огромния потенциал на TikTok и да достави съдържание, което наистина резонира.