Какво трябва да знаят маркетолозите за поколението Alpha

Проучването на Razorfish "Изследване на поколението Alpha: Поглед в бъдещето" очертава как най-младото поколение, което скоро ще достигне 2 милиарда в световен мащаб, се различава от Gen Z и съветва марките как най-добре да достигнат до тази аудитория.

от Redlink
Какво трябва да знаят маркетолозите за поколението Alpha Снимка: Gustavo Fring/pexels

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Има едно растящо поколение, за което малко се говори. В рамките на следващите няколко години те ще превъзхождат бейби бумърите и много от тях ще доживеят да видят 22-ри век. Това са поколението Alpha – родените между 2010 и 2024г. Те са децата на поколението Y и често са по-малките братя и сестри от поколението Z.

Повече от 2,5 милиона Алфи се раждат всяка седмица в световен мащаб. До 2025 г. те ще наброяват почти 2 милиарда - най-голямото поколение в историята на света.

Докато повечето маркетолози са насочени основно към това как да ангажират потребителите от поколението Gen Z, този фокус скоро ще се промени с израстването на поколението Alpha.

Това бързо растящото поколение, съставено от децата под 17 години на милениалите и поколението Z, вече установява вкусовете и предпочитанията си, които вероятно ще движат и бъдещите им потребителски решения.

Агенцията за маркетингова трансформация Razorfish представя новото си изследване "Изследване на поколението Алфа: Поглед в бъдещето", което разкрива основните нагласи и поведения на поколението Alpha, очертава разликите им с Gen Z и съветва марките как най-добре да достигнат до тази аудитория.

За изследването Razorfish си партнира с изследователската компания GWI. Извадката включва 500 респонденти на възраст 8-10 години и повече от 450 респонденти от поколение Z (на възраст 16-23 години), всички базирани в САЩ.


Поколението Алфа е още по-ангажирано с каузите, игрите и технологиите от GenZ. Докато за Gen Z се знае, че са ангажирани с каузи и изграждането на един по-добър свят, това е още по-вярно за поколението Alpha.

На въпроса какво искат да правят, когато пораснат, мнозинството от поколението Alpha избра "да предизвика промяна или да помогне на другите / планетата", вместо "да превърна хобито си в работа", "да изградя / създам нови неща", "да направя много пари" и "да стана известен". При поколението Alpha парите не са водещи.

Те са безкористно фокусирани върху оформянето на света около тях чрез кариери като лекари, ветеринарни лекари и учени. Помагането на хора или животни в нужда е посочено като номер 1 и 2 като избор на бъдеща кариера от поколението Alpha, като само за 15% от Gen Z изборът на бъдеща кариера е да помагат на хората.


Поколението Алфа са верни на себе си и изпреварват Gen Z в отстояването на ценностите си.
Въпреки че са израснали в свят, доминиран от социалните медии, 92% от анкетираните от поколението Алфа разбират силата на автентичността и ценят важността на това да бъдат самите себе си.

Подобно на своите предшественици от поколение Z, Alphas също дават приоритет на ключови ценности като устойчивостта, включването и да бъдеш отворен към други възгледи за света, разбирането на хората, които са различни, и споделянето на мнението си с другите, и то в още по-голяма степен от представителите на Gen Z.

Алфите приемат бързо и използват най-новите технологии.
Централно място в идентичността на Gen Alpha е връзката им с технологиите и бързото им приемане, което е ускорено от пандемията, която вгражда технологиите в почти всяка част от живота им.

Повече от 40% от Alpha са използвали таблет преди 6-годишна възраст, като повече от половината използват конзоли за видеоигри до 7-годишна възраст. Процентът на алфите, които ценят най-новите технологии, е повече от два пъти по-голям от този за поколението Z (съответно 63% спрямо 31%).

Ускореният достъп до интернет също кара Gen Alpha да приемат марки, разглеждани като фокусирани върху възрастните, а не като "детски марки", дори преди да навлязат в тийнейджърските си години.

Gen Alpha и Gen Z споделят осем от топ 10 на любимите си марки, но с различни темпове, като Gen Alpha предпочита Netflix (тяхната топ марка), Disney и Nintendo с по-висок процент от Gen Z. Междувременно почти половината (47%) от поколението Z посочват Amazon като любима марка в сравнение със само 29% от поколението Alpha.

"Алфите са зрели отвъд годините си и техните технологични умения до голяма степен допринасят за достъпа им до информация", казва Джош Кампо, главен изпълнителен директор на Razorfish. "Любимите им марки са по-съгласувани с родителите им, отколкото при децата и тийнейджърите от миналите поколения и повече от половината от тях за първи път чуват за тези марки чрез дигитални канали."

Технологично овластени, но не и зависими от технологиите.
Почти три четвърти от поколението Алфа казват, че предпочитат да излизат навън и да използват технологиите по-малко, за да управляват психичното си здраве. Въпреки бързото приемане на технологиите, те поддържат здравословен баланс между онлайн и офлайн дейности, като само 20% от поколението Alpha заявяват, че биха искали да прекарват повече време онлайн.

75% от 8-10-годишните вече мислят за психичното здраве, следвайки стъпките на поколението Z за въвеждане на ера на по-голяма осведоменост и откритост към темата, която вероятно ще се превърне в основен двигател на афинитета към марката и обмислянето на покупката.

Геймингът е повече от забавление за Gen Alpha – това е творчески отдушник.
За Алфа игрите се използват за изразяване на тяхната креативност повече, отколкото за общуване с приятели.

Всъщност поколението Alpha са два пъти по-склонни да гледат на игрите като форма на себеизразяване, отколкото поколението Z, които посочват релаксацията като основна причина за игрите.Тази констатация може да повлияе на експериментите на марките върху игралните платформи и все още зараждащата се метавселена.

"Поколението Z оказва дълбоко влияние върху начина, по който марките подхождат към потребителските си преживявания, но компаниите трябва да се подготвят още повече за промените, които Gen Alpha ще влее", каза Дани Мариано, президент на Razorfish. "Пандемията ускори приемането на технологиите, вграждайки ги в почти всяка част от живота им, включително дистанционното обучение. Те не са дигитални туземци, те са дигитални нинджи и независимо дали брандовете са готови или не, те идват".