Епохата на удивлението

В тревожни времена хората търсят нещо, което да ги удиви и очарова.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Епохата на удивлението

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

„Вход към друг свят в мащаб, който е безпрецедентен, където ще почувствате удивление, учудване и сърцето ви ще ускори ритъма си.” Това не е трейлър за най-новия комплекс на Disney, а описание на Mukaab, бижуто на футуристичния мегаполис New Murabba в Рияд и „първата в света дестинация, изпълнена с тотални преживявания“.

Планирана да бъде завършена през 2030 г., огромната структура - достатъчно голяма, за да побере 20 сгради с размера на Empire State Building - ще използва най-новите технологии, за да предложи „непрекъснато променяща се среда“, която взаимодейства с пейзажа наоколо. Всичко това е толкова огромно, че думата страхопочитание дори не е достатъчна.

След вцепенението от пандемична изолация и шока от политиката на 21-ви век, войната и климатичната криза, хората копнеят за интензивни преживявания, които стимулират усещане за страхопочитание, учудване и трепет, копнеят за магическото, грандиозното, сюрреалистичното и отвъдното. Предварителните данни от скоро публикувания доклад за тенденциите на Wunderman Thompson Intelligence показват, че това вече е нещо, от което хората искат повече: 61% от хората в САЩ и Обединеното кралство са съгласни, че „животът се усеща по-малко вълнуващ от преди“ и 73% казват, че „просто искат да почувстват нещо, да се почувстват живи“.

Апетитът за такива грандиозни впечатления е очевиден. Вдъхновено от новите дигитални реалности и със стремеж да покаже неограничените възможности на пространствата, необвързани с физическата реалност, се появява грандиозното сътрудничество между Louis Vuitton и легендарната художничка Yayoi Kusama. Магазините на марката по целия свят са оградени от физически, виртуални и дори роботизирани копия на художничката и нейните световно известни точки, използвани в колекцията на марката.

В сферата на пътуванията и гостоприемството Absurdist Stays е получил от фонда OMG на Airbnb 10 милиона долара, който ще инвестира в разработване на 100 нови фантастични и завладяващи изживявания в 20 страни, позволявайки на гостите да се събудят в гигантска кутия със зърнени храни, плаващо авокадо или разцъфнало цвете. Междувременно Intrepid Dining демонстрира невероятни изживявания за преситени гурмани, като събитието за дегустация на Bompas and Parr, включващо ястия, приготвени върху разтопена лава, разположено сред вулканичния лунен пейзаж на региона AlUla в Саудитска Арабия.

Това желание за преоткриване на тръпката в живота кара хората да изследват и по-мрачни вълнения, може би за да осмислят един тревожен свят. Модните ревюта този сезон изследват готиката и гротеската, докато вълна от мрачни и дистопични трилъри радват зрителите, от The Last of Us на HBO до The Swarm на ZDF Studios. Мрачният туризъм до дестинации, включително Украйна, често може да изглежда морално двусмислен, но проучванията показват, че необходимостта да се видят места, където са се случили немислими трагедии, често е мотивирана от необходимостта да се разберат трудни събития.

Elsewhere Visit Sweden се възползва от нарастващия интерес към свръхестественото с кампанията си Spellbound by Sweden, включваща Kiln, „смразяваща аудио история“, написана от международно известния писател на ужасите Джон Айвиде Линдквист. Аудио приключението, предназначено да придружава излети сред природата, съживява традиционните митологични горски създания, но може да бъде чуто само ако сте в Швеция.

Това, което свързва всички тези тенденции е жаждата за удивление, очарование и интензивни преживявания, които може би ни помагат да надскочим себе си. Това отваря възможности за марките да очароват отново потребителите с продукти, атмосфера, пространства и кампании, които изтръгват хората от дълго продължилия застой и издигат на нови нива усещането им за съществуване.