Дигиталната грамотност – перспективи и проблеми

В новото си проучване от серията #ID Culture специалистите от Mindshare разкриват резултати за дигиталната грамотност и отражението на технологиите върху уменията и самочувствието на потребителите.

от Redlink , Източник: Mindshare
Дигиталната грамотност – перспективи и проблеми

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Безпрецедентните политически, икономически, социални, културни и технологични промени, които светът преживява през последните години, оказват дълбоко въздействие върху нагласите на хората. Това глобално усещане за несигурност кара хората да се адаптират, за да поемат повече контрол над живота си като използват всичко, с което разполагат. Хората с нетърпение изследват потенциала на генеративния изкуствен интелект като ChatGPT за революция в обучението и създаването на съдържание. Освен това те се интересуват от потенциалните ползи от виртуалните светове, като метавселената, която използва дигитални валути и активи, за да създаде цялостна екосистема.

Същевременно, въпреки повсеместното разпространение на интернет и устройства, в света има разделение поради инфраструктура, икономика и социални неравенства. Проучването на Mindshare показва, че 1 от 2 души в световен мащаб казват, че липсата на дигитални ресурси е още по-значима в периоди на икономическа криза.

57% от хората не могат да си представят свят без удобствата, които дигиталните технологии внасят в живота ни.

56% казват, че използването на дигитални технологии ги кара да се чувстват по-уверени и да контролират живота си в тези несигурни времена.

65% казват, че дигиталните технологии, знанието и достъпът трябва да бъдат демократизирани и свободни, за да може обществото да напредва.

Сред по-напредналите дигитални технологии на пазара Metaverse (39%), Blockchain (39%) и NFT (38%) са най-малко известни сред глобалното население, което има достъп до дигитални и онлайн ресурси. Повече от половината имат познания за дигиталните портфейли (65%) и изкуствения интелект (56%).

Основните пречки пред използването на модерни технологии са липсата на достатъчно информация или образование (50%), следвани от това, че са твърде сложни или напреднали за тях (33%), но също така има етични опасения, като 68% казват, че тези технологии трябва да бъдат регулирани, за да се избегне злоупотреба и вредни практики.

Проучването на Mindshare идентифицира 5 ключови нагласи на потребителите относно използването на нови технологии и каква полза има това за тях.

1. Забавления отвъд реалния свят

Има желание за бягство от тревожната реалност и пазарът, предоставящ такива преживявания, ще продължи да расте – 50% казват, че търсят съдържание, което им помага да избягат от реалността.

Виртуалните забавления са издигнати на ниво, което създава нова виртуална екосистема от край до край. 54% от хората казват, че завладяващо, потапящо съдържание е привлекателно за тях и планират да го използват в бъдеще, 55% искат да са в крак с най-новите технологии (напр. VR/AR, AI), за да се наслаждават на ново съдържание, а 52% смятат, че идеята за използване на виртуална валута (т.е. биткойн) за виртуално забавление не е твърде футуристична.

Въпреки това, хората все още вярват, че това са нишови изживявания – 57% казват, че завладяващите технологии като Metaverse или VR са само мода за момента и не са за всеки.

2. Нови измерения на социалното взаимодействие

Виртуалните взаимодействия позволяват на хората свободно да изразяват себе си без натиска, който може да съществува във физическия свят, осигурявайки по-широко поле за любопитство и изследване – 56% казват, че виртуалният свят позволява срещи и ангажиране с хора, без да има каквото и да е очакване, а 51% казват, че да създаваш приятели във виртуални светове е по-лесно, отколкото лице в лице. В същото време виртуалните светове стават все по-реалистични, което дава на потребителите нови възможности за изграждане на визуална идентичност – 48% казват, че използването на аватари позволява на хората да бъдат по-автентични, когато се ангажират във виртуалния свят. 56% казват, че новите технологии улесняват хората да се справят със самотата

3. Подобрени учебни изживявания

Дигиталната грамотност дава на хората ресурсите да се образоват и да контролират повече живота си. 68% казват, че дигиталните технологии дават възможност на хората да намират информация и да се образоват, а 63% казват, че им позволяват да бъдат по-независими. 61% вярват, че образованието ще се премести във виртуалния свят в бъдеще. 62% казват, че технологиите демократизират образованието и знанието. Отвореният AI достъп може да бъде от полза за много аспекти от живота на хората, но в същото време неточността на информацията може да бъде вредна, така че етичното използване на AI е от ключово значение.

4. Следващо поколение начин на живот и пазаруване

Виртуалните технологии дават възможност на хората да отговорят на нарастващото търсене на преживявания – според потребителите използването на разширена или виртуална реалност за изпробване на продукти изглежда като забавно изживяване (59%), идеята за използване на VR за преживяване на различни дестинации е привлекателна (58%), използването на AR за изпробване на дрехи спестява време (56%).

AI може да помогне на потребителите да вземат най-добрите решения и избори по време на решението им за покупка (48% са готови да обменят личната си информация онлайн за по-персонализирано потребителско изживяване), да го направи по-удобно (65% искат марките да ги разбират и да им предлагат персонализирано преживяване, без да губят времето си), и по-смислени и приобщаващи (59% са по-склонни да купуват от марка, ако тя предоставя персонализирано изживяване, 72% казват, че марките трябва да направят повече, за да направят продуктите/услугите по-достъпни за тези, които имат увреждане (напр. Брайл, текст с голям шрифт).

5. Финансова власт и контрол

Възходът на финтех има потенциала да намали дигиталното разделение, когато става въпрос за финансово овластяване - 82% казват, че е важно да са финансово грамотни/образовани, а 72% се чувстват уверени да извършват транзакции онлайн.

Дигиталните портфейли стават все по-популярни (54% използват дигиталния си портфейл повече от физическия си портфейл), потребителите са склонни да приемат други финансови решения, водени от дигиталните технологии, за да имат повече контрол върху парите си, като 63% казват, че финансовите приложения са полезни за проследяване на разходите и по-добро управление на финансите. Потребителите очакват марките да ги подкрепят - 67 % са съгласни, че марките трябва да помагат на потребителите да харчат разумно, а 56% казват, че всички марки трябва да имат опции за плащане на вноски (BNPL), за да бъдат включени тези, които изпитват финансови затруднения.