Черният петък няма да е розов

Тази година потребителите ще изхарчат наполовина по-малко сравнено с 2021 година според проучване на Wunderman Thompson Commerce.

от Redlink
Черният петък няма да е розов

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Потребителските разходи по време на големите предколедни дни за пазаруване този месец вероятно ще бъдат далеч под предходните години: в световен мащаб средните разходи на черния петък ще намалеят с 50%, като същевременно една трета от китайските потребители очакват да харчат по-малко в Деня на необвързаните.

Продължаващата криза с покачващи се разходи за живот, нарастващата инфлация и опасенията за дълга се очаква да ограничат разходите по света по време на големите събития за пазаруване тази година.

Според данни на Wunderman Thompson Commerce (проведено сред 31 040 онлайн купувачи от 18 пазара) общите разходи на човек по време на черния петък ще паднат от £168,18 през 2021 г. обратно до средното ниво за 2020 г. от £86,06.

В Китай проучване на Bain & Company показва, че 34% ще харчат по-малко на 11 ноември спрямо 9% миналата година. „Липсата на сигурност и спокойствие е много очевидна“, казва Кели Лиу, мениджър в консултантската компания, пред South China Morning Post.

Данните на Wunderman показват, че над три четвърти (76%) от купувачите възнамеряват да увеличат дела си в разходите си онлайн. Мащабните платформи, които предлагат добри сделки, обхват, бързина и удобство, са в най-добра позиция да се възползват. Това се доказва и от факта, че две трети (66%) от купувачите на черния петък са готови да купуват от Amazon.

– Над една трета (34%) от купувачите по света казват, че се вдъхновяват директно на местата за пазаруване онлайн, изпреварвайки търсачките (31%).

– 30% от потребителите искат специални оферти в социалните мрежи, докато 31% разчитат на социалните платформи, за да намерят оферти за черен петък.

– В световен мащаб две трети от потребителите (65%) твърдят, че са пазарували в социалните мрежи преди, а 53% възнамеряват да купуват там повече в бъдеще.

– Доминиращите платформи Facebook (33%) и Instagram (24%) са най-склонни да бъдат използвани от купувачите на черния петък за вдъхновение, търсене и покупка.

– Над една четвърт (26%) от купувачите казват, че активно избират марки и търговци със силен устойчив фокус, от които да купуват по време на черния петък.

– Над половината (56%) от потребителите смятат, че офертите за черен петък са подвеждащи, а други 47% казват, че са останали разочаровани от офертите, налични през миналогодишния пиков период на пазаруване.

„Марките, търговците и пазарите вече имат много повече канали на свое разположение и трябва да предприемат подходящ подход, за да отговорят на изискванията на купувачите. Сливането на сделки и отстъпки в различни платформи може да предложи основа за достигане до милиони потребители в глобален мащаб“ – казва Хю Флетчър, глобален ръководител на консултациите и иновациите в Wunderman Thompson Commerce.