Безалкохолните бири са добрата новина на пазара и в рекламата

Делът на безалкохолните бири расте както на пазара, така и като дял от рекламата.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Безалкохолните бири са добрата новина на пазара и в рекламата

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Бирите са категория продукти, засегнати непосредствено от пандемията и променените навици на потребителите в следствие на събитията през последните години. Отначало мерките засягат продажбите в заведенията, затворени поради локдауна, а след това повишеното внимание на потребителите към здравето и полезните продукти обръща фокуса към безалкохолните бири, които започват да заемат все по-видимо място на пазара и особено в комуникацията на марките.

Безалкохолните бири заемат около 1% от пазара на бира в България, но растат с много добри темпове – по данни на Каменица през 2021 г. пазарът на безалкохолните бири расте с 20% в средноценовата категория и с 28% в премиалната категория бири, а през 2022 г. продължава да расте с 18% ръст в обем и 23% ръст в стойност.

Рекламният пазар на бира в телевизия, измерен в продадени рейтинг точки за мъже 18-59 години, не се е възстановил все още до обемите от 2019 година. След обяснимия голам спад с около една четвърт през 2020 година, 2021 година има съвсем малък ръст, а миналата отново е надолу с двуцифрен спад. С намаление от -13% започва и настоящата година.

За разлика от съвсем малкия си дял на пазара, в телевизията безалкохолната бира заема по-голям дял. През последните години тя е около 5-6 процента от рекламите на бира. Основните играчи в тази категория са Heineken и Ариана. През 2022 година Ариана не е рекламирала своите безалкохолни варианти, но пък се появява Пиринско Бордо и заема мястото си в тази ниша. През първите два месеца на 2023 година Heineken е в ефир с безалкохолния си вариант, но с намаление от -38 % в тежестта на кампанията. Настоящата година ще продължи тенденцията за ръст в предлагането на безалкохолни бири като „Каменица“ АД обяви плановете си да добави още две изцяло безалкохолни бири към портфолиото си – Staropramen 0.0% и Stella Artois 0.0%. С това компанията ще се превърне в лидер на бирения пазар в България с най-голям брой марки безалкохолни бири.

Справка за рекламите на бира в телевизия показват, че три компании и техните марки са водещи в комуникацията – Carlsberg с Пириско, което е най-рекламираната марка бира в ефир до тази година – за момента Ариана води през 2023, но активният сезон тепърва ще започне, Каменица и Heineken България са следващите компании рекламодатели, като през миналата година Heineken България изпреварват конкурента си Каменица, след като са заемали третото място предишните години.

През първите два месеца на тази година се забелязва, че Каменица още не е стартирала комуникацията си. Възможно е това да се дължи именно на обявените нови продукти на компанията, които да излязат в ефир по-близо до активния бирен сезон и с високи тегла, подходящи за старт на телевизионна комуникация. Ако Каменица заложи на силна подкрепа на безалкохолните си варианти, това заедно с другите безалкохолни бири в ефир е възможно да увеличи още повече дела на тези бири в микса, а това ще се отрази и на продажбите им.