Аудиторията на Формула 1 – богати и разсеяни

Ангажирането със състезанията от Формула 1 на лоялните зрители еволюира във времето, но това остава аудитория, която не е за изпускане.

от Redlink
Аудиторията на Формула 1 – богати и разсеяни

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

От 2016 г. насам Формула 1 е подложена на дълбоки промени, като се разширява с повече състезания на ключови пазари като САЩ. Брандът, познат в целия свят, работи усилено, за да изгради изцяло нова база от фенове. Проучване на GWI Insights разглежда подробно динамиката на зрителския интерес в навечерието на новия сезон.

Ясно е, че в момента Формула 1 е далеч от годините на престиж, когато се управлява от Бърни Екълстоун, но пък днешната марка Формула 1 е на повече места, разширявайки се в различни формати, територии и медии.

Изследването на GWI е за това как марките могат да присъстват на турнир, който е изминал много дълъг път от началото с автомобили, изрисувани с марки цигари.

Резултатите са комбинация от данни на GWI Sport и данни на Zeitgeist на GWI (общо повече от 6000 фенове в 16 държави) и като цяло изводите са, че става въпрос за ангажираност на глобална аудитория с доходи над средните.

На 16 пазара F1 е най-популярният гледан моторен спорт. Единствените изключения са Индонезия, където MotoGP е начело и САЩ, където NASCAR е най-популярен.

По отношение на информацията 3/4 от феновете на Формула 1 казват, че поддържат информираност за последните състезания чрез акценти или обобщения.

„От уста на уста“ е предпочитаният начин за научаване на последните промени в този спорт, но инфлуенсърите, свързани с Ф1, са много предпочитани. Това се потвърждава и от факта, че около 80% от феновете на Формула 1 следват спортисти/играчи в социалните медии в сравнение с 66% за футболните и други спортни лиги, което показва влиянието на отделните спортисти.

Извън Китай най-добрата платформа за феновете на Формула 1 за следене на състезанията, както и за намиране и четене на статии/актуализации или гледане на отразяване или клипове и т.н., е YouTube. Вижда се тенденция да се търсят по-кратки парчета информация извън дългите тренировки и състезания, които се следят само от най-верните фенове. Голямата маса зрители са по-разсеяни и чакат някакви форми на избрани най-добри моменти.

Феновете на F1 са с 30% по-склонни от средния спортен фен да потвърдят, че са в групата с високи доходи (36% казват това).

30% от тази група казват, че са склонни да купуват първокласната версия на продуктите, което прави тази им характеристика ключова за аудиторията на F1.

Том Хеджис, анализатор на тенденциите в GWI, обобщава: „Да се излъчват състезанията по телевизията е важно, но в случая предлагането на пакети с акценти и обобщения потенциално може да донесе много повече влияние и интерес към марката, отколкото само реклама по време на директните предавания“.