Zara пуска първия перилен препарат против микрофибри

Новият перилен препарат на Zara намалява отделянето на микрофибри с до 80%

от Redlink
Zara пуска първия перилен препарат против микрофибри

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

При всяко пране на дрехи във водната система се отделят милиони микрофибри. Това не е голям проблем, ако тези влакна са памук, вълна, лен или друг естествен материал. Но ако малките нишки идват от синтетични тъкани като полиестер, вискоза или найлон, те значително допринасят за увеличаване на микропластмасата в океаните. Учените изчисляват, че текстилът под формата на синтетични микровлакна произвежда 35% от микропластмасовото замърсяване в световните океани. По закон във Франция се изисква от януари 2025 г. всички нови перални машини да бъдат оборудвани с микрофибърни филтри.

Макар да е по-скоро причинител на проблема, Zara успява да намери и решение като пуска първия перилен препарат предназначен да минимизира отделянето на микрофибри по време на пране. Разработен в сътрудничество с BASF Home Care и I&I Solutions Europe, течният перилен препарат намалява отделянето на микрофибри с до 80%, в зависимост от вида тъкани и начина на пране. Лабораторните тестове също установяват, че формулата е подходяща за пране при ниски температури (до 20°C), намалявайки и консумацията на енергия.

View this post on Instagram

A post shared by an&na (@anynafcarro)

The Laundry се продава в Zara Home в бутилки от 750 ml за 9,99 евро. Други марки може да последват този пример. Inditex заявява, че "формулата може да бъде коригирана, за да позволи използването на тази технология от други производители на перилни препарати."

Решенията, достъпни досега за потребителите включват добавяне на филтри към съществуващи перални машини, поставяне на синтетични тъкани в торба при пране или добавяне на топка, която улавя микрофибрите. Нито една от тези опции не е перфектна. Новият перилен препарат на Zara се отличава с лекотата на употреба. Хората не трябва да инсталират нищо или да коригират навиците си: те просто перат дрехите си както обикновено.

Когато марките допринасят за огромни проблеми като замърсяването с микропластмаса в морето, потребителите все повече очакват те също да предложат решения. Следващата стъпка са по-ниски цени, за да се демократизира достъпът до намаляващи вредата продукти като перилния препарат на Zara.