VR поклонничество за всеки

VR приложение преодолява бариерите пред посещението на свещените джамии в Мека и Йерусалим.

от Redlink
VR поклонничество за всеки

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Поклоненията до най-свещените места са фундаментално ислямско религиозно преживяване, което е задължително за вярващите. Но физическите увреждания и икономическите ограничения означават, че не всеки може да си го позволи. MetaMosque е VR приложение, което има за цел да преодолее тези пречки, като предостави виртуален достъп до две свещени джамии на тези, които не могат да пътуват.

Палестино-американката Самера Абед, която е основател на MetaMosque, първоначално създава концепцията на приложението за своята 90-годишна майка. Тъй като майка й все по-често не може да посещава религиозни обекти лично, Абед създава приложение за VR, което й позволява виртуално да пътува до джамията от детството си – „Купола на скалата“ в Йерусалим.

Използвайки MetaMosque, всеки навсякъде – който има достъп до VR очила – може да влезе в емблематичните свещени сгради. Бета версиите на MetaMosque са налични за iOS, Android, PC и Meta Quest. При стартирането си приложението представя Ал Харам в Мека и „Купола на скалата“ в Ал Акса, Йерусалим.

MetaMosque се занимава със специфична ниша, правейки религиозните преживявания универсално достъпни, но всъщност решава и два по-сериозни проблема, които касаят не само вярващите.

От една страна местата на поклонничество са потърпевши от огромните потоци туристи и ЮНЕСКО се опитва от години да измисли начин да отклони вниманието на пътуващите, като предложи адекватен заместител във виртуалния свят. От друга страна ислямът е рестриктивна религия и посещението в свещените джамии от друговерци и жени е или силно регулирано или изцяло забранено. Приложението MetaMosque позволява на всеки да влезе в два от най-важните паметници на исляма.