Вместо пенсиониране – преориентиране

Възрастните хора предефинират смисъла на пенсионирането, оставяйки дългогодишни кариери, за да се съсредоточат върху нови цели и стремежи.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Вместо пенсиониране – преориентиране

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Възрастните хора предефинират смисъла на пенсионирането, оставяйки дългогодишни кариери, за да се съсредоточат върху нови цели и стремежи.

През август световноизвестната спортистка и тенис звезда Серена Уилямс обяви, че се оттегля от спорта след тази година, за да се съсредоточи върху семейството си и други бизнес начинания. „Никога не съм харесвала думата пенсиониране. Не ми се струва модерна дума. Мисля за това като за преход“, споделя Уилямс за Vogue. „Може би най-добрата дума, за да опиша това, което правя, е еволюция. Тук съм, за да ви кажа, че ще се развивам далеч от тениса към други неща, които са важни за мен.”

Уилямс не е единствената, която преобръща живота си и намира нова посока. През август The New York Times публикува статия за пенсионери, които започват работа на непълен работен ден в туристическата индустрия заради нейните предимства при пътувания и полети. Докато авиокомпаниите и хотелите се борят да намерят достатъчно служители, за да се справят с търсенето на кадри в индустрията, някои опитни пътници поемат до 15 часа работа на седмица, като правят всичко – от разтоварване на багаж до работа като портиери и на рецепция – срещу полети и хотелски бонуси. По този начин спестяват пари и прекарват времето си в пътуване, вместо да се пенсионират по-традиционно с оставане у дома си.

Wunderman Thompson Intelligence разговаря с двама „преориентирани“: един пенсиониран и един полупенсиониран. И двамата са пренастроили кариерите, домовете и живота си. Джаки Кросби (61 г.) се пенсионира преди почти една година от ролята си на репортер в Minneapolis Star Tribune. Двукратна носителка на наградата „Пулицър“, Джаки се преориентира, преминавайки от писател на пълен работен ден към басист на непълен работен ден, разделена между три групи, едната от които се казва „Chemistry Set“.

Крис Уелш приключва живота си в Париж като фотограф и репортер на свободна практика, за да живее във френската провинция. Подобно на Джаки, Крис е с практика в Minneapolis Star Tribune, както и на International New York Times, а сега работи на пълен работен ден за Microsoft Communications в Европа. Крис споделя: „Реших, че си струва да опитам, за да видя какво е чувството отново да работиш на пълен работен ден. На този етап не си представям да го правя повече от четири или пет години, но не мисля, че някога ще спра да работя. Мисля, че пенсионирането за мен винаги ще включва работа, която обичам да правя като репортажи и фотография и може би дори малко редактиране, когато е за интересен проект. Готов съм да го правя при моите условия.“

След пандемията хората променят приоритетите си и създават нови житейски посоки, а работата ще придобие съвсем ново значение в живота през следващите десетилетия. Преориентираните пенсионери преоценяват живота си, преоткриват себе си и посвещават време на страстите и семействата си, ангажирайки се с новооткрити цели.