Вегетарианци понякога

Flexivores е дума, комбинираща „гъвкав“ и „месояден“ и описва нова тенденцията за ядене на месо и сложни скъпи ястия само при пътуване или специални поводи.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Вегетарианци понякога

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Разумното хранене в последните години постепенно заменя стриктните, ограничителни диети. Същевременно потребителите откриват, че строгите правила, дори с най-добри намерения, не винаги са лесни за спазване. Затова хората започват да се отказват от предпочитаните от тях диети в определени ситуации по социални, семейни и практически причини.

Flexivores е термин, въведен от Bon Appétit, с който се описват вегетарианци или вегани, които ядат месо и животински продукти с приятели или семейство, в ресторант или за специален повод, но никога у дома. Хората, включени в определението, приписват своите нюансирани диети на симпатия към домакина, който готви за мнозина и не искат да причиняват неудобство, като променят менюто.

Желанието за разумна консумация е проникнало в много аспекти от живота на хората: от приложения с полезни ритуали и настройки за добро настроение до значими дестинации за пътуване, диети и пиене. Много потребители от поколението Z и дори по-възрастни определят навиците си за консумация на алкохол като трезво-любопитни: разумна употреба на алкохол, често за празнуване, вземайки предвид рисковете и потенциалните вреди. Подобно внимателно потребление е запазено за социални ситуации, така че тези предпазливи пиячи да могат да се забавляват и да се чувстват ангажирани.

Гъвкавите консуматори, готови да правят компромис в името на социалното си благополучие, пораждат нова вълна от хранителни навици. Те позволяват на екологично настроените потребители да поддържат традициите и да празнуват свободно, докато насаме продължават индивидуалните си практики за готвене и хранене, които са в съответствие с техните лични ценности.

Джей Йео, продуктов дизайнер от Шотландия, разказва пред Wunderman Thompson Intelligence малко повече за собствения си опит в промяна на хранителни предпочитания от съображения за качество и практичност.

Колко месо обикновено включвате в диетата си?

Никога не съм обичала месо, но и никога не съм се смятала за вегетарианка или веган, просто започнах активно да не купувам преработено месо като шунка, колбаси или дори бекон. Започнах да се интересувам от изменението на климата и след това спрях да купувам и червено месо.

Ядете ли месо, когато сте навън на ресторант или се храните на обществено място?

Съпругът ми и аз все още ценим месото с добро качество. Склонни сме да избираме от всяко меню ястия, които са трудни за приготвяне у дома: пържени неща, доброкачествено месо, пържола и подобни неща. Тогава избираме да ядем месо. Тъй като сме в Шотландия, сьомгата е доста популярна и често избираме това.

Бихте ли казали, че ядете месо само когато сте навън или понякога купувате месо, за да си готвите у дома?

Наскоро започнах да купувам по малко червено месо, защото намерих наистина добър месар и търговец на риба близо до нас, така че искам да подкрепя местния бизнес. Никога не купувам червено месо от супермаркета, защото не харесвам пластмасовите опаковки, но ако е от месарите, тогава просто нося своя кутия и ги моля да я напълнят.