Възходът на инфлуенсърите без лица

Какво движи новата мода на „безликите“ инфлуенсъри в социалните медии и какви са ползите от нея.

от Redlink
Възходът на инфлуенсърите без лица

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

С възхода на социалните медии инфлуенсърската икономика достига нови висоти всеки ден и привлича все повече брандове за популяризирането на техните продукти и услуги. Една изцяло нова тенденция сред инфлуенсърите превзема Instagram и TikTok, което кара марките да преосмислят маркетинговите си стратегии и това е така наречения faceless маркетинг или "безлик" маркетинг. В основата на тази нова тенденция са са т.нар. faceless (безлики) инфлуъенсри, които придобиват все по-голяма популярност.

Кои са „безликите“ инфлуенсъри?
Както може да се предположи от термина, това са създатели на дигитално съдържание, които не показват лицата си в социалните медии. За разлика от традиционните инфлуенсъри и създатели на съдържание, които показват лицата си в съдържанието си в социалните медии, тези „безлики“ създатели нарочно крият лицата си, запазвайки истинската си идентичност скрита от аудиторията. Вместо да показват лицата си на аудиторията, „безликите“ инфлуенсъри разчитат на завладяващи видеоклипове и интригуващи надписи, за да стимулират ангажираността в своите канали в социалните медии.

Концепцията да не показваш лицето си в социалните медии не е нова и съществува в интернет от самото му начало. Създатели в YouTube като HowtoBasic и Lofi Girl (преди 2021 ChilledCow) са едни от най-популярните примери за „безлики“ инфлуенсъри, събрали милиони абонати в платформата. Друг пример са акаунти като Saint Hoax или туристическият акаунт This Time Last Week.

Макар идеята да не се показва лице в социалните медии да не е нещо ново, едва наскоро „безликите“ инфлуенсъри и безликият маркетинг започват да набират скорост в платформите за социални медии като Instagram и TikTok. Ако потърсите #facelessmarketing в Instagram в момента, ще намерите над 320 000+ резултата и броят им непрекъснато нараства. Това показва как тази тенденция постепенно се превръща във феномен в социалните медии. Gen Z изглеждат по-привлечени към анонимно създадените материали онлайн. TikTok помага за този техен интерес чрез функциятя за преобразуване на текст в реч на приложението и изобилието от неназовани, енигматични създатели, натрупали милиони последователи.

Защо Faceless съдържанието набира популярност?

От една страна, запазването на анонимност облекчава създателите от всякакви притеснения пред камерата. Заснемането на себе си за YouTube, стрийминг в Twitch или стандартно инфлуенсърско съдържание в Instagram изисква външен вид, осветление, оборудване и много други потенциални стресови фактори. Но с текстово базирано съдържание нямате нужда от тях. Това отваря вратата за много повече хора, които създават онлайн съдържание, без да се притесняват как видеоклиповете им ги представят визуално.

Фактор е и желанието, което много потребители на социални медии имат за повече неприкосновеност на личния живот днес, особено силно сред по-младите поколения, които се притесняват да публикуват публично твърде много неща, които може да повлияят на професионалния им живот по-късно.

"Безликите" акаунти позволяват да натрупате лоялни последователи, като същевременно разкривате малко лична информация и изграждате своя образ чрез последователен стил на публикуване и брандиране. „Безликите" видеоклипове отдават по-голямо значение на това да бъдат достатъчно ангажиращи и завладяващи основно чрез писмени коментари, като видео кадрите са второстепенни и разчитат много по-малко на личността или статуса на знаменитост, привличащи зрителите към традиционните ифлуенсъри.

„Безликите“ създатели на съдържание бележат нова ера в инфлуенсър маркетинга и въвеждат нов подход, който носи предимства както на самите създатели, така и на марките.

Ползи за създателите:
1) Приоритизиране на съдържанието: Faceless маркетинга измества фокуса от личния бранд към качеството на съдържанието. Това освобождава създателите от нуждата от постоянна самореклама, като им позволява да се концентрират върху създаването на смислено съдържание и проучване на нишови теми, които резонират с тяхната аудитория. Според Stakla, 86% от потребителите ценят автентичността в рекламата, а „безликото“ съдържание често се възприема като по-истинско, защото набляга на посланието, а не на вестоносеца. Без личността на създателя да засенчва съдържанието, самото то се превръща във фокус и води до безпристрастната ангажираност на аудиторията
2) Анонимност: Не всеки обича светлината на прожекторите. Анонимността в „безликия“ маркетинг се харесва на хората, които предпочитат неприкосновеността на личния си живот и контрола върху онлайн присъствието си. В днешния дигитален свят, където всеки е в социалните медии, инфлуенсърите обикновено се оказват на екраните на милиони хора по света и се превръщат в централна точка на техните онлайн разговори. Това често оказва влияние върху психичното здраве на инфлуенсърите и в крайна сметка води до „прегаряне“. Всъщност, според проучване на Later, 43% от инфлуенсърите изпитват бърнаут всяко тримесечие. Така че, да бъдеш „безлик“инфлуенсър помага на създателите да преодолеят това .
3) Нишови аудитории: Faceless маркетингa дава възможност на създателите да изградят идентичността на марката си около основните ценности и естетика на съдържанието си. Тъй като „безликите“ инфлуенсъри разчитат на съдържанието си, за да стимулират ангажираността в социалните медии, те могат да създадат аудитория, която вярва единствено на техните идеи, а не в тяхната личност. Компании като Packsia разбират това добре и са създали пазар, където марките могат да се възползват от обширната колекция от видеоклипове, курирани от „безлики“ създатели, като се привеждат директно в съответствие с целевата им аудитория и безпроблемно се интегрират в маркетинговите им кампании.
4) Дълголетие: Тъй като facless каналите не са обвързани с лична марка, те не са ограничени от развиващи се лични образи или променящи се житейски ситуации. Съдържанието им остава „вечнозелено“.
5) Потенциал за монетизация: С последователен график за публикуване и качествено съдържание, такива канали могат да съберат значителна зрителска аудитория, което води до различни възможности за осигуряване на приходи като реклами, спонсорства или бартери.

Предимства за марките:
1) По-ниска цена: Faceless маркетинга значително намалява разходите, свързани с традиционните партньорства с инфлуенсъри. Марките могат да си сътрудничат с „безлики„ създатели само срещучаст от разходите, необходими стандартно за да достигнат до конкретни целеви аудитории. Като се има предвид, че 60% от клиентите смятат генерираното от потребителите съдържание (UGC) за най-автентичната форма на маркетинг, безликите акаунти изпълняват това изискване за автентичност, което традиционните инфлуенсъри не могат. Това прави безликите създатели привлекателна възможност за марки или малки фирми с ограничени бюджети, осигурявайки достъпно средство за създаване на съдържание и генериране на потенциални клиенти.
2) Управление на репутацията: Партньорството с „безлик“ създател елиминира потенциалните рискове от събития в личния живот на инфлуенсъра или негови минали действия, които влияят негативно върху имиджа на марката. Това гарантира по-безопасна и по-контролирана маркетингова среда за марките.
3) Мащабируемост: Faceless маркетинг кампаниите са лесно мащабируеми чрез сътрудничество с множество създатели, споделящи подобни стилове на съдържание. Тази стратегия дава възможност на марките да се насочат към по-широка аудитория в своята ниша. Като се има предвид, че 40% от купувачите са по-склонни да закупят продукт от реклама, включваща генерирано от потребителите съдържание, марките могат да използват различни „безлики“ създатели, за да подобрят ефективно своите стратегии в платени и притежавани медийни.

Все още не е ясно дали създателите без лица са просто преходна тенденция или траен феномен. Въпреки това, като се има предвид нарастващата нужда от автентичност в маркетинга, заедно с преминаването към видео ориентирани стратегии за социални медии, „безликият“ маркетинг изглежда готов да се превърне в значителен играч в развиващата се икономика на създателите. Данните показват, че безликите инфлуенсъри могат да станат забележителни участници в цялостната икономика на създателите в социалните медии. Естествено, това може да накара все повече и повече марки да си сътрудничат с тях, за да уловят нишови аудитории и да популяризират своите продукти и услуги.