Соло уелнес

Все повече хора приоритизират собственото си спокойствие и израстване извън традиционните връзки.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Соло уелнес

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Хората все по-често преразглеждат връзките си с другите и със самите себе си, като се фокусират върху цялостното си благополучие и личния растеж. Новият личен фокус за самоусъвършенстване и благополучие променя начина, по който потребителите гледат на всичките си взаимоотношения.

Много двойки вземат решение да прекарат няколко години като прекъснат отношенията си, планирайки в това време да дадат приоритет на самооткриването и растежа си. Би Би Си представя две двойки през май месец: една двойка се е разделила, след като ограниченията на пандемията са премахнати, а другата е решила да прекара известно време като разделена женена двойка, за да преследва лични цели. И двете двойки остават щастливо женени и обясняват, че прекъсването е направило връзката им по-силна. Марк, партньор от една от представените двойки, казва пред Би Би Си, че вярва: „Бракът не е в това да изоставиш нещата, към които изпитваш страст, а да намериш някого, когото можеш да подкрепиш – и да бъдеш подкрепен – за да преследваш тези страсти.”

Друга динамика на отношенията се отдалечава от традиционните формати за двама партньори. Соло хората или „полиамористи“ избират да изследват етично отворени или немоногамни взаимоотношения, в които техният основен партньор са те самите. BBC разказва за общности, съставени от членове, които подкрепят подобни връзки, оценявайки способността да намират романтика, докато живеят независимо, вместо да преплитат живота си с друг човек. В Индия 24-годишна жена обявява плановете си през юни да се омъжи за себе си и това е първият случай на „сологамия“ в страната.

Всички тези нестандартни формати споделят обща тема и стремеж към самосъзнание, благополучие, уелнес и копнеж за съсредоточаване върху собствения растеж. Предефинирането на границите на връзките с другите се развива от известно време: дългосрочните прекъсвания на присъствието в социалните медии могат да намалят чувството на тревожност и депресия според ново проучване, публикувано от Cyberpsychology, Behavior and Social Networking през май. Дори туристическата индустрия отбелязва ръст в самостоятелните пътувания през последната година, тъй като потребителите отделят време да се откъснат от другите и да останат сами със себе си.

Тези модели също така показват общ акцент върху самооткриването – това, от което марките започват да се възползват. През май Gucci пусна пръстен съвместно с уелнес технологичната компания Oura, която твърди, че подкрепя „пътешествие към себеоткриването на потребителя“. Пръстенът предлага „история с времеви цикъл“ , в който „бързата ежедневна рутина на потребителя се прекъсва и той извлича максимума от деня си благодарение на пръстена и насоките на приложението“ - според изявление за пресата.

Хората концентрират начина си на живот около себе си: самоусъвършенстването, самосъзнанието и себеизрастването са на върха в списъка им с приоритети. Соло уелнес търсачите очертават нов модел и алтернатива на традиционното благополучие приемайки, че начинът, по който се отнасяме към другите, се определя до голяма степен от начина, по който се отнасяме към себе си.